Julkaistu 

Pääkirjoitus: Maakuntauudistus ei lupaa hyvää

Aluehallinnon uusiksi laittava maakuntauudistus on jäämässä outokumpulaisille ja polvijärveläisille katteettomaksi muutokseksi. Palveluista maksettavaa hintalappua eli verotusta uudistus ei ole huojentamassa, vaikka kuntalaisten eurot vuoden 2019 alusta jyvittyisivätkin eri tavoin kuin ennen.

Tämä on ikävää viestiä, sillä uudistus ei ole luomassa millään tavoin uudenlaista tasapuolisuutta kuntien kesken tai helpottamassa muuttotappiopaikkakuntien kilpailua uusista asukkaista.

Yhä isommissa kokonaisuuksissa järjestettävät palvelut ovat Pohjois-Karjalassa tutumpia kuin muualla Suomessa, joten periaatteellinen muutos ei enää ole maakunnan asukkaille iso. Sen sijaan hyötyjät kunnilta tehtäviä siirtävässä uudistuksessa ovat jossain muualla.

Kuten monessa isossa muutoksessa, niin myös maakuntauudistuksessa paljon on edelleen suunnittelussa ja käytännön vaikutukset nähdään vasta ensi vuosikymmenellä. Tätä ennen kunnille tarjotaan entistä niukempaa roolia omassa tekemisessään. Osa palveluista siirtyy maakunnalliseksi ja samalla kuntien tulopuoli niukentuu. Itsemääräämisvaltaa on menossa väkisin pois kunnista, vaikka kuntarajat säilyvätkin uudistuksessa.

Jättimäinen muutos pakottaa kunnat kokonaan uuteen tilanteeseen. Voi vain toivoa, että tässä hötäkässä ei samalla uskota kunnan muuttuvan tarpeettomaksi. Maakuntauudistus ei saa olla verhoon puettu kuntien pakkoliitosjärjestelmä. Kuntien elinvoiman on lähdettävä omasta tekemisestä ja paikallisesta päätöksenteosta myös tulevaisuudessa.

Kommentoi