Julkaistu    |  Päivitetty 

Pääkirjoitus: Ikävä lommo tulevillekin yhteistyöhankkeille

Outokummun osallistuminen uuteen maakunnalliseen kirjanpito- ja palkanlaskentayhtiöön lähtee liikkeelle erikoisella tavalla. Uusi yhtiö aikoo vastoin aiempia suunnitelmia keskittää työpaikat Joensuuhun ja palvelupisteisiin Kiteelle ja Lieksaan. Alun perin yhtiön palvelukseen siirtyvien kuntien työntekijöiden oli tarkoitus voida työskennellä omissa entisissä työpisteissään.

Outokummun kaupunki joutuikin erikoiseen tilanteeseen, kun osa työntekijöistä ei ymmärrettävästi halua uuden työpaikkansa sijaitsevan Joensuussa. Kaupunki joutuukin perumaan kolmen työntekijän siirtymisen uuden yhtiön palvelukseen.

Siun Talous Oy:n liikkeelle lähtö tuo esiin kaikki ne pahimmat pelot, joita kunnissa on ollut ylikunnallisista yhteistyömalleista. Uusi isäntä näytti kaapin paikkaa vasta porstuaan päässeelle Outokummun kaupungille perumalla alun perin luvatun mallin. Tällainen on omiaan heikentämään kuntien uskoa uusiin järkeviinkin yhteistyömalleihin. Vastaavia pelkoja on monessa kunnassa esitetty niin Siun sotesta kuin muistakin kaavailluista kuntien keskinäisestä yhteistyöstä.

Ainoa myönteinen asia taka-askeleissa on se, että kaupungin henkilöstötilanne mahdollistaa työntekijöiden siirtämisen toisiin tehtäviin. Siirrot mahdollistuvat eläköitymisten takia. Muuten käsillä olisi tilanne, jossa kaupungin olisi pahimmillaan perustettava kokonaan uusia virkoja tai toimia ja ikään kuin keksittävä tämän jälkeen työntekijöille tekemistä. Sanomattakin on selvää, että tällainen tuntuisi veroeurojen hukkaan heittämiseltä.

Kuntien kannalta järkevää yhteistyötä ei Siun Talouden tekemällä venkoilulla voi vaarantaa.

Epäilemättä kerran luvattu muistetaan jatkossa yhä paremmin.

Kommentoi

Hae sivuilta