Julkaistu 

Pääkirjoitus: Siun sotella opittavaa paikallisuudesta

Vuodenvaihteessa maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Siun sote järjesti maanantaina tiedotustilaisuuden tuleville asiakkailleen. Tilaisuudesta luvattiin kansantajuista tietoa nimen omaan siitä, mikä jokaista koskevissa palveluissa muuttuu ensi vuoden alusta.

Tälle tiedolle on tarvetta, sillä muutos on periaatteellisesti valtava. Käytännössä sen ei välttämättä tarvitse näkyä maakunnan asukkaille, mutta todellisuudessa uusiin malleihin ja toimintatapoihin törmätään varmasti Siun soten päästyä liikkeelle.

Tilaisuuden järjestelyistä paljastui, että Siun sotella on vielä opeteltavaa paikallisuudesta. Maakunnan väkeä jaettiin jo infotilaisuudessa useampaan kastiin. Tilaisuus järjestettiin Joensuussa, mutta videoyhteyden kautta sitä pystyi seuraamaan myös Polvijärvellä.

Vastaavasti Enon ja Kontiolahden suunnalta tilaisuuteen järjestettiin maksuttomat linja-autokyyditykset. Ilmeisesti esimerkiksi Outokummun kohdalla ei nähty tarvetta tiedon tuomiselle lähelle, kun edes videoyhteysmahdollisuutta ei toteutettu. On selvää, että välimatka rajaa tässäkin tapauksessa tiedon leviämistä ja tilaisuuteen osallistumista. Nykytekniikalla tämä välimatka olisi voitu häivyttää niin halutessa.

Oikea tasapuolisuus on arvo, joka toivottavasti näkyy jatkossa selvemmin Siun soten toiminnassa. Tämän pitää näkyä niin tiedon tarjoamisessa kuin ennen kaikkea palveluissa. Ei ole mahdollista, että käytäntöjä aiotaan hiivittää suuntaan, jossa outokumpulaisten ja polvijärveläisten lähipalveluiksi voidaan mieltää Joensuusta löytyvät palvelut.

Kommentoi

Hae sivuilta