Julkaistu 

Pääkirjoitus: Outokumpu selvisi vain kovin konstein

Outokummun ensi vuoden talousarvio lupailee kaupungille jälleen myönteistä tulosta. Vuosikymmenen alun talouskurimus on jäämässä lopulta taakse, sillä myös tuleville vuosille ennakoidaan plus-merkkisenä kestävää tulosta.

Kaupungin taloutta on korjattu viime vuosina kovin keinoin. Henkilöstöä lomautettiin ja kaupunkilaisten veroprosentti hilattiin koko maan kärkiverottajien joukkoon. Talouden matokuurin nimissä esitettiin säästökohteiksi niin seudullista kansalaisopiston palveluiden kuin kirjastopalvelujen supistamista.

Kipeätkin keinot olivat lopulta tarvittuja, sillä talouden näkymät ovat selvästi paremmat kuin vielä muutama vuosi sitten. Kriisivarautumista onkin järkevästi päästy nyt purkamaan ja Outokumpu on laskemassa myös kaupunkilaisten veroprosenttia ensi vuodelle. Tämä on myönteinen viesti, kun huolta outokumpulaisten ostovoimasta ja kotitalouksien taloustilanteesta on ollut puheissa jo pitkään. Ikuiselle säästöliekille ei näytä olevan tarvetta ja kaupunki osoittaa sen nyt asukkailleen.

Outokumpulaiset saavat nyt apua muun muassa kuntien järkevästä yhteistyöstä, joka on tuonut muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluissa euromääräisiä säästöjä kaupungille. Tämä mahdollistaa osaltaan myös veroprosentin laskun. 

Kuntien talouden on kuitenkin oltava kunnossa tämän vuosikymmenen lopussa, kun uusi maakuntavetoinen malli on lähdössä käyntiin. Se leikkaa kuntien vastuulla olevia tehtäviä, mutta myös tuloja. Jatkossa kuntien elinvoimaa ja jäljelle jääviä palveluja on pystyttävä toteuttamaan entistä ohuemmalla tulopohjalla. Kuntalaiset ovat valmiita maksamaan palveluista, mutta maksutaakan on oltava silti järkevä.

Kommentoi

Hae sivuilta