Julkaistu 

Pääkirjoitus: Elinvoimaa riittää yhä kunnissa

Vuodenvaihde käynnisti jälleen keskustelun kuntien elinvoimasta, kun Suomen Kuvalehti kertoi tilastoperusteisessa uutisessaan yli 50 kunnan olevan käytännössä saattohoitovaiheessa. Pohjois-Karjalasta listalle oli päätynyt myös Lieksan kaupunki, samoin kuin kunnat Heinävesi, Ilomantsi, Rääkkylä ja Valtimo.

Outokumpu tai Polvijärvi eivät kuolevien kuntien listalle päätyneet.

Heikkojen näkymien kuntia oli koottu listalle kuntatalouteen liittyvillä perusteilla. Vastaavia tilastoennusteita on noussut julkisuuteen aika ajoin ja poikkeusta uutinen ei tee tälläkään kertaan.

Kuntien elinvoiman mittarina ei voi olla pelkkä kuntatalous. Olkoonkin, että kunnossa oleva talous on kunnissa lopulta kaiken mahdollistaja.

Outokummun ja Polvijärven kannalta listaus on esimerkki siitä, ettei pieni kunta automaattisesti ole tilastojenkaan valossa tuomittu kuolemaan. Kuntien elinvoima näkyy tulevaisuuteen katsovassa ennusteessa, vaikka vasta pari vuotta sitten kuntia oltiin tulevaisuuden takeiksi patistelemassa kuntaliitokseen Joensuun kanssa. Elinvoima ei ole kuntaliitosrukkasista huolimatta kadonnut! Samaan aikaan Outokummun kaupunki on laittanut omin voimin taloutensa kuntoon ja Polvijärvi näyttää pystyneen pitämään taloutensa kovista valtionosuusleikkauksista huolimatta.

Kunnat ovat kuitenkin jo lähitulevaisuudessa tilanteessa, jossa iso osa toiminnan kannalta tärkeistä euroista ei enää kierräkään kuntien kautta. Väistämättä elinvoimaa joudutaan tekemään yhä pienemmällä euromäärällä. Tässä talouden suunnitelmallisuus ja myös järkevä yhteistyö ovat ainoat konstit kunnille pysyä jatkossakin poissa seinää kohti kulkevien listalta.

Kommentoi

Hae sivuilta