Julkaistu 

Pääkirjoitus: Järveä kelpaa esitellä laajemminkin

Outokummun Viuruniemessä tempaistiin pienen tauon jälkeen tekemällä Juojärveä uudella tavalla tutuksi risteilyllä kotijärvelle. Kyläyhdistys sai nopeasti puskaradion voimin yli 70 osallistujaa kauniiden maisemien lisäksi myös järvitietoutta jakaneelle yhteisretkelle. Ja kelpaa Juojärveä esitellä ja sen merkitystä korostaa myös laajemmin Outokummussa!

Toivoa sopii, että Viuruniemen kyläyhdistyksen kokemukset antavat uskoa myös siitä, että Juojärvi kaipaa kipeästi risteilymahdollisuuksia kesäkaudelle. Jopa yksittäiset risteilyt palvelisivat matkailua ja toimisivat samalla kaivattuna elinvoimatyönä. Sisävesiliikenteen hiljentyminen on yleinen kehityssuunta, mutta aivan ruususen uneen Juojärvikään ei saa painua. Pitkälahden ainutlaatuinen satamaympäristö kaipaa kipeästi herätystä. Juojärven nykyistä laajempi hyödyntäminen matkailussa on tarpeen, sillä Outokumpu tunnetaan muualla ehkä liiaksikin kaivos- ja teollisuushistoriasta. Juojärvi, kuten esimerkiksi Särkiselän järvialueet ovat jääneet liiaksikin kätketyiksi helmiksi.

Polvijärvellä ja muissa rantakunnissa Höytiäistä tehdään tunnetuksi oman järviyhdistyksen ja monenlaisen toiminnan kautta. Tässä työssä kättä lyövät sovussa niin markkinointi kuin ympäristötietoisuus.

Viuruniemeläisten risteilyn järjestäminen on hyvä esimerkki myös siitä, että kylien rakennushankkeiden tueksi pääosin mielletty leader-raha venyy monenlaiseen järjestämiseen. Kun kylien kunnostus- ja rakennushankkeet ovat kunnossa, niin tukieuroilla voidaan tehdä myös muuta yhteiseksi hyväksi. Polvijärvellä tästä on vastaavalla tavalla merkittävänä osoituksena sotkumalaisten Sopu ei satu -hanke, joka on tuonut kylälle toiminta-aikanaan monenlaista yhteisöllisyyttä lisäävää toimintaa.

Kommentoi

Hae sivuilta