Julkaistu 

Pääkirjoitus: Kuntien onnistumisesta luottamusta muillekin

Outokummun kaupunki ja Polvijärven kunta onnistuivat talouden pidossaan viime vuonna erinomaisesti. Kummassakin kunnista tuoreet tilinpäätöstiedot kertovat tuloksen ylittäneen odotukset ja talouden vahvistuneen entisestään.

Tulevaisuuteen on helpompi katsoa, kun viime vuosien puheet säästöistä ja palveluniukennuksista voidaan jättää taakse. Tämän myönteisen ilmapiirin soisi tarttuvan entistä selkeämmin myös outokumpulaisiin ja polvijärveläisiin. Omissa kotikunnissa moni asia on erinomaisella tolalla ja siitä voi olla ylpeä!

Tulevaisuus syntyy kuitenkin vain tekemällä, ei odottamalla. Kumpikin kunnista kärsii yhä selvemmin väestökehityksen haasteista. Kuolleisuusluvut ylittävät moninkertaisesti syntyvyysluvut. Taustalla on monia tekijöitä aina suurien ikäluokkien ikääntymisestä paikkakuntien työpaikkakehitykseen viime vuosina. Väärälle kehitykselle pitää kuitenkin saada loppu tai vaarana on väestörakenteen merkittävä vääristymä, joka vaikuttaa lopulta kaikkeen kuntien palvelurakenteesta lähtien. Miksi rakentaa uutta päiväkotia, jos tulijoita on vähemmän kuin aikanaan lakanneeseen kyläkouluun?

Jos tämä säästöliekkivaihe pääsee käyntiin, niin on vaikea kuvitella nopeaa vireytymistä. Yritykset ovat ensiarvoisessa asemassa kehityksen veturina. Voitaisiinko työn perässä pendelöijiä saada sitoutumaan muuttamaan paikkakunnille? Lienee itsestäänselvyys, että työntekijän lyhyt työmatka ja toimivat lähipalvelut voivat tuoda hyvää myös työnantajalle. Outokumpu ja Polvijärvi eivät ole väestörakenneongelman kanssa yksin. Kaupungistuminen on maailmanlaajuinen trendi, mutta vastalääkkeitä on edelleen lupa ja myös velvollisuus hakea paikallistasolla.

Kommentoi

Hae sivuilta