Julkaistu 

Pääkirjoitus: Rohkea avaus harrastajilta

Outokummun urheilusukeltajat tekee parhaillaan isoa sijoitusta lajinsa harrastusmahdollisuuksien parantamiseksi paikkakunnalta. Harrastusseura avaa vuosien suunnittelun jälkeen kirjaimellisesti sukellusmahdollisuutta Outokummun ainutlaatuiseen historiaan. Parhaillaan meneillään ovat alkuvalmistelut Vanhan kaivoksen aikaisiin kaivostunneleihin sukeltamisen mahdollistamiseksi.

Outokummun kaupunki on osaltaan mukana hankkeessa mahdollistamalla toiminnan sen omistamalla maalla. Yllättäen kaupunki on asettanut tunneleiden sukelluskäytölle hyvin tiukat ehdot. Esimerkiksi muilla kuin paikallisen seuran jäsenillä ei ole mahdollisuutta sukeltaa kaivokseen. Vaikka rajoitus on ymmärrettävästi helppo kiertää aktiivisella jäsenhankinnalla, niin rajaus on vähintään outo. Satsaahan kaupunki tytäryhtiöineen matkailuun ja sen kehittämiseen vuositasolla laskennallisestikin satoja tuhansia euroja.

Kaivossukelluksesta voisi tulla hyvä ja ennen muuta ainutlaatuinen lisä matkailulle. Harrastajille lajin riskit näyttäytyvät erilaisena kuin maallikoille. Riskien ylikorostaminen ulkopuolelta annetuilla rajoitteilla on turhaa ja lopulta tarpeetonta jarruttamista.

On selvää, että luolasukeltamisen vaativuus ja siihen liittyvät koulutusvaateet tarkoittavat jatkossakin Outokummun mahdollisuuksien olevan rajallisen yleisön saatavilla. Tuskailu matkailuvalttien löytämiseksi ja niiden markkinoimiseksi lähialuetta kauemmas on voitettavissa esimerkiksi urheilusukeltajien tekemän avauksen kaltaisilla ratkaisuilla. Harrastajamäärältään rajallisenkin lajin piirissä tieto liikkuu jopa ulkomaita myöten.

Kommentoi

Hae sivuilta