Julkaistu 

Pääkirjoitus: Rohkeampia toimia kaivataan

Outokummun keskustan alueen kaavoitus etenee, mutta näyttää osin tylpistyvän ja tylsistyvän varsinkin rakentamisen mahdollistamisessa. Kun vuosikymmeniä vanhaa kaavoitusta nyt on viime vuosina päivitetty, niin pääpaino näyttää olevan nykytilan toteamisessa ja toteutumatta jääneiden suunnitelmien poistamisessa kaavakartoista.

Outokummussakin valtuutetut vielä kuntavaalien ehdokasvaiheessa kaipasivat lisää rakentamismahdollisuuksia kylille ja vesistöjen rannoille. Outokummun Seudun kuntavaalikoneeseen vastanneista nykyvaltuutetuista rakentamisen helpottamista vastusti vain muutama. Valtaosa kannusti kehittämistä painokkaasti. Keskustan alueen kaavoituksessa näitä kyselyssä mainittuja uusia mahdollisuuksia ei toki voida huomioida, mutta ainakin rantarakentamisen kehittäminen torpattiin jo viime syksynä valtuustoseminaarissa.

Samaa päättäjien rohkeuden puutetta näkyy keskustan kaavoituksessa. Uudessa kaavassa pientalorakentamiselle on osoitettu uutena vaihtoehtona pellon laitaa Kalattomantien varrelta, junaradan viereltä. Ympäristö on käytännössä samaa kuin Partalanmäen eteläosan alueella, jonne toistaiseksi ei ole vielä rakentajia vuosien odottelusta huolimatta löytynyt. Jos Joensuun laitakaupungilla peltojen kaavoittaminen riittää talojen rakentamiseen ja asuinalueen syntymiseen, niin sama kaava ei toimi pienemmillä paikkakunnilla. Käytännössä ympäristö on oltava houkutteleva tai useampia palveluja pitäisi löytyä lähes tontin nurkalta. Keskustan alueen uudet rakennuspaikat eivät toteuta näistä kumpaakaan. On surkea näkymä, että Outokummussa nykytilan toteamista kuvitellaan kehittämiseksi ja keskitieltä ei uskalleta poiketa, vaikka riskejä ei olisikaan.

Kommentoi

Hae sivuilta