Julkaistu 

Pääkirjoitus: Säävarmuuden hinta on yhä hyväksyttävä

Tuulinen, jopa myrskyinen alkukesä on tuonut jälleen murheita sähkönjakelulle ja energiayhtiöiden asiakkaille. Sähköjä pätkiviä myräköitä on ollut alkukesästä lähes viikoittain. Tämä on tiennyt ylimääräistä harmia kodeissa ja samalla ylimääräistä työtä energiayhtiöissä.

Toistaiseksi kuitenkin pahemmilta ja pitkäkestoisemmilta ongelmilta on vältytty. Monessa tapauksessa näkyy jo tulosta vuosia tehdystä työstä sähköverkon säävarmuuden parantamiseksi. Silti samaan aikaan julkisessa keskustelussa ihmetellään sähkön siirtohintojen tasoa ja kohonneita maksuja. Ymmärrettävästi asiat linkittyvät toisiinsa ja parantuvasta palvelusta on maksettava hintansa.

Energiayhtiöiden pitää pystyä tekemään säävarmuustyötään näkyvämmäksi, ettei alan julkikuva pilaannu muun muassa virheellisten rahastusepäilyjen takia. Totuus lienee, että kun säävarmuustyö on saatu maaliin, niin toistuvien sähkökatkojen aikaa on vaikea enää hahmottaa ja verkkoon laitettujen miljoonien eurojen vastine vaikea hahmottaa.

Harvaan asutussa ja metsäisessä Itä-Suomessa on selvää, että säävarmuustyötä riittää vielä vuosiksi ja sähköverkon lisäinvestointien hinta tulee näkymään sähkölaskuissa myös jatkossa. Verkon parannuksia tehdään kuitenkin tarpeeseen, jos ilmaston muutos on tuomassa mukanaan ennustetusti yhä yleistyviä myrskyjä läpi vuoden.

Kommentoi

Hae sivuilta