Julkaistu 

Pääkirjoitus: Kylillä jo pohdittava voimien yhdistämistä

Kylät elävät voimakasta murrosvaihetta, kun samaan aikaan entistä vetovoimaa muuttajille ei ole tarjolla ja vuosikymmeniä kylillä asuneet ikääntyvät. Muutos näkyy myös kylätoiminnassa, jossa yhtäältä toiveet yhteisöllisestä tekemisestä ovat säilyneet, mutta voimavarat ovat vähenemässä muutamien aktiivien vastuulle.

Viimeisimpänä eräänlainen hätähuuto kantoi Polvijärveltä Haapovaaran ja Teerivaaran kylien kyläyhdistyksestä. Vuosikokous aloitettiin pohdinnalla koko yhdistystoiminnan alasajosta. Näin ei onneksi käynyt, vaan jatkoaikaa päätettiin ottaa ainakin hetkeksi.

On kuitenkin ymmärrettävä, että vastaavaa pohdintaa on edessä monella muullakin kylällä ja kyläyhteisössä lähivuosina. Näissä tilanteissa on parempi varmasti pohtia useamman kylän voimien yhdistämistä pelkän toiminnan alasajon sijaan. Muutoksiin on mahdollista varautua jo ennakkoon, kun käytännössä ongelma yhteinen. Tekeviä käsiä ja yhteiseksi hyväksi aikaa käyttäviä ei ole koskaan liikaa.

Naapurikylien yhteys on löydettävissä edellisiä vuosikymmeniä helpommin, kun rasitteena eivät ole esimerkiksi omien kyläkoulujen puolustustaistelut. Toiminnan alasajo on monella kylällä vaikeaa jo siksikin, että taustalla on muun muassa kylätalojen omistus. Vielä suurempi sääli mahdollinen toiminnan lopettaminen on siksi, että kerran lopetetun herättäminen uudelleen on aina vaikeampaa. Ja jos kylä kelottuu pystyy, niin toiminnan vireyttäminen muuttuu käytännössä mahdottomaksi.

Kommentoi

Hae sivuilta