Julkaistu 

Pääkirjoitus: Lähes ilmaisen sijaan pitkäjänteistä työtä

Outokummun kesän laajin tapahtumaviikonvaihde oli menestys monella mittarilla. Väki löysi paikalle hienosti onnistuneisiin tapahtumiin. Yhtenä ohjelmanumerona ollut tonttihuutokauppa jätti silti ilmaan tarpeettoman kysymysmerkin. Kaupungin ilman pohjahintaa huutokauppaan tuotu omakotitalotontti jäi myymättä tarjousten puuttuessa.

Myymätön tontti antaa irvailijoille polttoainetta keskusteluun kaupungin vetovoimasta. Nämä puheet voi silti jättää omaan arvoonsa. Todellisen asumisen markkinoinnin sijaan sirkushuviksi tarkoitettu huutokauppa ei kerro vetovoimasta lopulta mitään. Näin siksi, että kotiin ja elämiseen liittyvät ratkaisut tehdään taatusti muilla perusteilla kuin että maapalan saa halvalla markkinahumun keskeltä.

Outokummun kaupungilla on toki siirryttävä miettimään seuraavia houkuttimia verkkaisen rakentamisen virkistämiseksi.

Yksi keino tulee olemaan paikkakunnan kokoon nähden suuren rivi- ja kerrostaloasuntokannan vähentäminen. Tämä vapauttaa myös tilaa aikanaan uudiskohteille. On selvä, että joillekin eurojen sijoittaminen kymmeniä vuosia vanhaan rakennuskantaan on suoranainen este.

Asumista Outokummussa on markkinoitu viime vuodet omakotitalovetoisesti. Päättäjien on syytä pohtia, onko tämä ainoa muuttokärki. Monelle entistä kiireisemmäksi muuttuvassa arjessa asumisunelmat ovat jo muuttuneet punaista tupaa ja perunamaata helpompiin ratkaisuihin.

Kun vieraspaikkakuntalaiset jaksavat ihmetellä muun muassa Outokummun palveluiden ja harrastuspaikkojen runsautta, niin uskoa paikkakunnan vetovoimaan riittää myös jatkossa.

Kommentoi

Hae sivuilta