Julkaistu 

Pääkirjoitus: Lihavat vuodet jäämässä taakse

Outokummun kaupunki varautuu kiristämään vyötä useamman vuoden myönteisen talouskehityksen takia. Vaikka viime vuodet kaupunki on tehnyt määrätietoista taloustyötä, niin nyt taivaalle kerääntyy tummia pilviä ulkopuolelta.

Pian pari vuotta toimineen Siun soten talousvaikeudet ovat olleet esillä käytännössä koko sote-kuntayhtymän toiminta-ajan. Kunnissa on säännönmukaisesti vaadittu palveluissa pidettäväksi tiukkaa säästölinjaa. Nyt on hahmottumassa, että kuntien toiveet eivät riitä. Outokummun kaupungille uumoillaan noin 900 000 euron korotusta Siun soten maksuosuuteen.

Summa on huomattava, sillä esimerkiksi tältä vuodelta kaupunki on talousarviossaan odottanut noin 900 000 euron tulosta. Näyttääkin siltä, että Outokummun kaupungin taloudellisesti lihavat vuodet jäävät taakse, mikäli palveluista tuleva lisälasku toteutuu.

Samaan aikaan kaupunki on valmistautumassa ensi vuoden talousarvion tekoon. Lisälaskun pelossa näyttää siltä, että vielä keväällä esitetyt puheet veronalennuksista ovat vesittymässä. Tuolloin esillä olivat yli kahden miljoonan euron tuloksen tuoneet talousluvut viime vuodelta.

Siun soten piti tuoda mukanaan ennustettavuutta myös kuntien taloudenpitoon. Nyt näyttää, että uusien maakunnallisten sote-palvelujen liikkeellelähtövaiheessa tämä ei toteutunut. Pitää kuitenkin muistaa, että Outokumpu on onnistunut viimeisen vuosikymmenen aikana saamaan säästöjä erilaisilla sote-yhteistyömalleillaan. On kuitenkin selvää, että lakisääteisistä ja jokaiselle asiakkaalleen taatusti tärkeistä palveluista ei voida odottaa jättisäästöjä löytyvän. Tiukka talousraami ja sotesta kuvitellut säästöt näyttävät toteuttavan vanhaa sanontaa. Joku voi olla liian hyvää ollakseen totta.

Kommentoi

Hae sivuilta