Julkaistu 

Pääkirjoitus: Nyt on lupa käydä vieraissa

Pohjois-Karjala juhlii viikonvaihteessa ensimmäistä virallista maakuntapäivää. Yhteisöllisyyttä korostava päivä näkyy monin tapahtumin eri puolilla maakuntaa. Uusi juhlapäivä saa näin lentävän lähdön, sillä alun perinkin tavoitteena oli saada näkyviä juhlia liputuksen ja pelkkien juhlapuheiden sijaan.

Toivoa sopii, että uusi juhlapäivä toimii myös kimmokkeena lähteä tutustumaan häkellyttävän monipuoliseen Pohjois-Karjalaan. Vaikka sitten ensin maakuntapäivän tapahtumien varjolla. Tämäkin on mahdollista, sillä esimerkiksi Outokummussa ja Polvijärvellä juhlatapahtumia on eri aikaan. Pohjoiskarjalainen kun on tunnetusti monessa kohti liian järkiperäinen. Jos ei ole syytä lähteä, niin kynnys on korkealla. Maakuntapäivä antakoon luvan lähteä tutustumaan, kun syykin on juhlava ja näkemistä sekä kokemista riittää joka puolella.

Maakuntapäivä on lähdössä hienosti liikkeelle, mikä ei ole yhä enemmän aatteiltaan ja ajatuksiltaan sirpaloituvassa maailmassa itsestäänselvyys. Tapahtumien runsaus kertoo, että yhteisöllisyys elää ja voi hyvin Pohjois-Karjalassa.

Maakunta on myös kaivannut imagon nostoa. Pohjoiskarjalainen on työteliäs, mutta samalla vaatimaton. Ehkä siinä on osa syytä, miksi maakunnasta löytyvät menestystarinat pääsevät harvoin esillä julkisuuteen. Muistetaan hyvä lähellä ja annetaan sille arvo! Pohjois-Karjala on paljon muutakin kuin jokaisen tietämä Gösta Sundqvistin laulu, jossa sateenkaari päättyy nakkikioskille ja auringon nousua odotellaan juopottelemalla. Jos emme itse maakunnan arvoa ymmärrä nostaa, niin kukaan muukaan ei sitä tee.

Kommentoi

Hae sivuilta