Julkaistu 

Pääkirjoitus: Kehitys puuttuu liikuntapaikkalinjauksista

Outokummun kaupunki valmisteli uuden viisivuotisen liikuntapaikkasuunnitelman, jossa käydään läpi paikkakunnan mittava harrastusvalikoima. Pitkälle ensi vuosikymmenelle kantavaan suunnitelmaan on mahdutettu paljon, aina uimarannoista sisäampumaharjoitteluun saakka.

Huomio kiinnittyy silti tarpeettomasti suunnitelman intohimottomuuteen. Kokonaisuutena linjapaperi nojaa vain valmiiseen, nykyisten puitteiden ylläpitoon ja hienosäätöön.

Vaikka moni asia on ollut liikunnan mahdollisuuksien osalta Outokummusa paremmin kuin hyvin, niin nyt on vaara jäädä monen muun kunnan kelkasta. Siinä, missä naapurikunnissa viritellään uusia polkuverkostoja ja luodaan puitteita uusille lajeille, Outokumpu tyytyy monessa kohti ”ylläpitämään ja korjaamaan”.
Näin ei saisi olla, vaikka ymmärrettävästi suurin liikuntapanostus tuleekin olemaan vuosikymmenen taitteelle suunniteltu urheilutalon korjaus ja laajennus.

Paikkakunnan väestö ikääntyy edelleen. Suunnitelmassa myönnetään, että osa nykyisistä liikuntasaleista on vaikea saada esteettömäksi ja osin ne ovat käyttöikänsä päässä. Näin yhden monikäyttöisenkin urheilutalon käyttöaste voi mennä sellaiseksi, että nykyistenkin lajien harrastaminen vaarantuu.
Uudet, kansallisesti viime vuosina nousseet trendilajit, kuten maastopyöräily, frisbeegolf tai polkujuoksu eivät Outokummun liikuntapaikkasuunnitelmaan mahdu edes mainintoina. Samaan aikaan useampi maakunnan kunta saa jopa valtakunnallista julkisuutta niitä kehittäessään.

Kommentoi

Hae sivuilta