Julkaistu 

Pääkirjoitus: Yhdistykset yhä isomman vartijoina

Erilaisten yhdistysten ja järjestöjen toimintakaudet ovat jälleen alkamassa. Toimintaa käynnistellään kesätauon jälkeen.

Outokumpu ja Polvijärvi ovat mitä mainioimpia esimerkkejä siitä, kuinka rikasta vapaaehtoinen järjestötoiminta voi olla. Erilaisia toimijoita löytyy kymmeniä ja innokkaimmat pääsevät tarjoamaan tekemistä jäsenilleen jopa useita kertoja viikossa. Kynnys uusillekin mukaan tulijoille on ymmärrettävästi matalalla, kun samanhenkistä tekemistä ja seuraa löytyy helposti.

Monella yhdistyksellä mukana toiminnassaan liikuntaa. Monelle aikuiselle juuri tällaista vertaistukea ja rohkaisua tarvitaan oman kunnon ylläpitämiseksi ja liikkeelle saamiseksi. Yhdistystoiminta tekee tässä nykyisellään jo merkittävää kansanterveydellistä työtä, kun liikkumaan innostajia löytyy lähipiiristä ja tarjolla on myös ohjattua tekemistä.

Myönteistä on, että monet yhdistykset ovat viime aikoina löytäneet myös toisensa toiminnan järjestämisessä. Voimavaroja jaetaan ja yhteen kokoonnutaan yhä isommalla joukolla eri yhdistysten kesken. Muutos on tarpeen, sillä tekeviä käsiä on aina rajallisesti. Yhdistämällä toimintaa saavutetaan monta hyvää asiaa. Isompi joukko innostaa mukaansa, saadaan uusia tuttavuuksia ja kuullaan hyvistä käytännöistä toistenkin arjesta.

Tärkeintä on kuitenkin se, että mitä enemmän ihmiset kohtaavat, sitä varmemmin syntyy aitoa yhteisöllisyyttä. Sen tarve ei ole hävinnyt, vaikka yhteiskunta ympärillä on muuttunut viime vuosina piirun verran yksilöä korostavaksi.

Kommentoi

Hae sivuilta