Julkaistu 

Pääkirjoitus: Leader-tuilla tullut paljon uutta hyvää

Polvijärven kunta on tänä kesänä tehnyt merkittävän parannuksen kylien yhteisiin virkistyskohteisiin. Vetävä Polvijärvi -hanke on muun muassa kunnostanut uimarantoja, luonut harrastusmahdollisuuksia ja parantanut tulipaikkoja. Merkittävä tuki on tullut aiemmin yhdistysten käyttöön mielletystä, mutta ennen muuta kylien kehittämiseen tarkoitetusta Leader-rahasta.Samaan aikaan Outokumpu on saanut tukea Erä- ja luontokeskuksen reitistön parantamiseen samasta Leader-tukipotista.

On erinomaista, että kunnat ovat rohkeasti lähteneet hakemaan julkista tukea kehittämisen mahdollistamiseksi. Rahoitukselle on tarve, kun tunnetusti kuntien kehittämiseuroille on monta muutakin sijaa. Esimerkiksi Polvijärven kunnan remonttihankkeet vapaa-aikatalon, torin ja paloaseman korjaamiseksi painivat euromääräisesti eri luokissa, mutta vaihtoehtona ei ole haluttu nähdä kylien kehittämisen jättämistä vain kyläyhdistysten vastuulle.

Kylien kehittämisen vauhdittaminen on oikea liike, kun muutoin kunnan ja yritysten tarjoamat palvelut ovat kyliltä viime vuosikymmeninä karanneet kauemmas. Kunnan liikkeelle laittamat hankkeet ovat hyvä muistutus, että myös kylät halutaan pitää vireinä. Kun Leader-rahaa on mahdollista tähän kehittämiseen käyttää, niin kunnissa tukikanava on syytä pitää arvossaan myös jatkossa. Polvijärvi ja Outokumpu näyttävät nyt yhteisesti mallia. Leader-euroja hallinnoiva Joensuun Seudun Leader on vastaavasti ymmärtänyt tärkeämpää olevan, että kehitetään, ei niinkään se, kuka kehittämistä hallinnoi tai laittaa alulle.

Kommentoi

Hae sivuilta