Julkaistu 

Pääkirjoitus: Turvala avasi epävarmemmat ajat

Polvijärven kunnanvaltuusto päätti jättää pitkälle neuvotellun yhteistyön Attendon kanssa toteuttamatta ja piti toimintakeskus Turvalan kunnan omistuksessa. Valtuusto jakaantui käytännössä kahteen leiriin, kun Turvala päätös syntyi täpärästi vain yhden äänen erolla valtuustossa ja vastoin kunnanhallituksen valmistelemaa myyntikantaa.
Päätös syntyi demokraattisesti ja on näin oikein. Lopulta päätöksen järkevyys ja ennen kaikkea vaikuttavuus joutuu todelliseen puntariin vasta myöhemmin.

Tosi asia on, että Turvala on odottanut isoa peruskorjausta jo vuosikymmenen alkupuolelta. Jopa viiden miljoonan euron korjaustarpeet eivät ole vähentyneet odottamalla ja lykkäämällä. Iäkkäiden tilojen muokkaaminen nykyvaateisiin vaatii väistämättä paljon euroja ja kunnassa pelätty kiinteistöriski ei suinkaan häviä tiloja korjaamalla, hintalapusta tulee vain suurempi.

Polvijärvi on pieneksi kunnaksi lähtenyt toteuttamaan mittavaa investointiohjelmaa. On selvää, että Turvala ja sen tilojen tulevaisuus varjostaa seuraavia jatkoaskeleita. Kiireellisiä investointeja on jonossa, mutta kehitystä on haluttu viedä eteenpäin esimerkiksi viihtyisyyttä lisäävällä toriremontilla. Kunta joutunee siirtymään entistä tarkemman euron aikaan. Investointien lisäksi säästöjä voidaan joutua talouden pitämiseksi hakemaan myös käyttötaloudesta.

Polvijärven talous on edelleen vahva. Silti kunnan talouden on kestettävä kunnossa myös jatkossa, mikäli itsenäisyydestä halutaan jatkossakin pitää voimallisesti kiinni. Polvijärveä pienempi, mutta vahvasta taloudestaan viime vuosikymmeninä tunnettu Valtimon kunta joutui tämän paikan eteen. Kun eurot eivät riitä, niin naapuriin ollaan menossa syli auki.

Kommentoi

Hae sivuilta