Julkaistu 

Pääkirjoitus: Taloudesta ristinä tiukat suitset seurakunnille

Seurakuntavaalit on käyty ja seurakuntalaiset ovat saaneet valita uudet päättäjät myös Outokummun ja Polvijärven seurakunnissa. Uusien luottamushenkilöiden toimikausi alkaa vuodenvaihteessa, mutta yksi seuraavia vuosia koskeva päätös syntyi käytännössä juuri ennen vaaleja. Joensuun seudulle kaavailtu iso seurakuntayhtymä on karahtamassa pitkästä ja seikkaperäisestä selvitystyöstä huolimatta kiville, vaikka nykyiset päättäjät vielä kantaa aiheeseen joutuvatkin ottamaan.

Käytännössä kauttaan päättävien nykyisten kirkkovaltuustojen viimeiseksi tehtäväksi jää todeta parivuotisen selvitystyön päättyminen ilman lopullisia tuloksia. Tarvetta syvemmälle yhteistyölle nähtiin, mutta valmiutta voimavarojen yhdistämiseen ei vielä löytynyt kaikista seurakunnista.

Seurakunnissa ollaankin uuden edessä, mutta samalla uudelleen lähtöruudussa. Viime vuosina tiukentuneen talouden ja väestörakenteen tuomat haasteet ovat läsnä yhä vahvemmin ja suunta ei näytä muuttuvan lähitulevaisuudessa. Uudet päättäjät joutuvatkin pohtimaan seuraavia askelmerkkejä, sillä isolle seurakuntayhtymälle ei tehty matkalla vaihtoehtoisia malleja. Selvää lienee, että talouden ehdoilla toimiminen vaatii seurakunnilta jatkossakin avoimuutta yhteistyölle. Puntariin joutuvat varmasti myös toiminnan kannalta toisarvoiset kiinteistöt, joiden omistaminen ja ylläpito voivat muuttua talouden kannalta mahdottomaksi tulevaisuudessa. Seurakuntien perustehtävistä ei liene halua tinkiä jatkossakaan.

Kommentoi

Hae sivuilta