Julkaistu 

Pääkirjoitus: Itsenäisyyden hinta korostuu jälleen

Suomi viettää huomenna itsenäisyyspäivää. Juhlallisuuksissa on käynnissä murros, kun veteraanisukupolvet ovat enää harvalukuisina juhlimassa heidän työllään lunastettua itsenäisyyttä.

Muistamisen ja perinnetyön jatko on säilymässä. Siitä kertoo muun muassa marraskuussa Polvijärvellä liikkeelle laitettu perinnetoimikunta, joka siirtää vastuuta taas uusille sukupolville. Perinnetoimikunta toiminee jatkossa laajemmin tavoittavana ja helpommin lähestyttävänä toimijana kuin esimerkiksi muuten arvokasta työtä tekevät reserviläisyhdistykset. Uuden toimikunnan kautta voidaankin tavoittaa kokonaan uusia ihmisiä vaalimaan veteraanien perintöä.

Perinnetoimikuntia on suunniteltu perustettavaksi läpi maakunnan ja niiden vastuulle on ajateltu esimerkiksi paikkakuntakohtaisia perinnehuoneita kertomaan myös tuleville sukupolville edeltäjien raskaista lunnaista itsenäisyyden eteen.
Samaan aikaan itsenäisyyden merkitys korostuu uudella tavalla. Viimeaikaiset maailmanpoliittiset tapahtumat kertovat uudenlaisen vastakkainasettelun noususta. Krim, Mustameri, GPS-häirintä, eurooppalainen armeija. Siinä vain muutamia viime viikkojen kestopuheenaiheita. Turvallisuustilanteen muutosta ja äänen painojen jyrkentymistä ei voi olla huomaamatta arjessa.

Yhä teknistyvässä yhteiskunnassa tiedot muun muassa tahallisesti aiheutetuista laajoista sähköhäiriöistä tai vaikkapa paikannustekniikan häiritsemisestä ovat uusia, tavalliseen arkeen liittyviä uhkakuvia. Maaseutumaisissa kunnissa, kuten Outokummussa ja Polvijärvellä, omatoimista varautumista vielä on kotitalouksissa suurkaupunkeja enemmän, mutta riskejä ei voida silti sivuuttaa.

Kommentoi

Hae sivuilta