Julkaistu 

Pääkirjoitus: Laihoja vuosia, muttei aihetta synkkyyteen

Kunnat ovat valmistautuvat tulevaan vuoteen selvästi edellisvuotta epävarmemmin talousnäkymin. Tuloksiltaan vahvemmat vuodet näyttävät haihtuneen nopeasti niin Outokummussa kuin Polvijärvellä, kun ihmeitä tekeväksi odotettu Siun sote ei ole merkittävästi pienentänyt heti kuntien kuluja. Päin vastoin. Outokummulle Siun sote on nostamassa palvelujen maksuosuutta selvästi maakunnan muita kuntia enemmän. Oudointa on, että toistaiseksi kaupunki ei ole saanut kunnollista selitystä kulukasvulle.

Epävarmuutta kuntiin tuo myös jahkailu maakuntauudistuksen toteutumisen ja vaikutusten kanssa.

Sote ja siihenkin linkittyvä maakuntauudistus ovat merkittävimmät uhkakuvat, joita kunnille tarjotaan ulkopuolelta.

Sen sijaan kunnissa usko tulevaan ei horju. Niin Outokummussa kuin Polvijärvellä katsotaan tulevaan luottavaisin mielin. Uutta aiotaan rakentaa ja entistä korjata, palveluista ei aiota myöskään nipistää.

Epävarmuus ja epätoivo ovatkin syitä erottaa termeinä toisistaan. Outokummun kaupungille talousennusteet lupaavat lähivuosille useita peräkkäisiä alijäämäisiä vuosia. Vaikka kuntien hyvä talous onkin lopulta tae palveluista ja itsenäisyydestä, niin epätoivoon ei ole tässä kohti aihetta. Kaupungin päätyminen vuosikymmenen alkupuolella talouden säästöliekille oli viedä niin itsenäisyyden kuin yleisen kehittämisen mukanaan. Tätä virhettä ei pidä toistaa, vaikka ymmärrettävästi talouden nyörit tiukentuvat edellisvuosien ylijäämien hehkutuksesta.

Polvijärvellä kunnan pitkäaikainen hyvä taloudenpito antaa luoton päästä yksittäisen tai yksittäisten heikkojen talousvuosien yli.

Kommentoi

Hae sivuilta