Julkaistu 

Pääkirjoitus: Muuttohoukuttimia rohkeasti esiin

Outokummussa on viimeksi syksyn aikana selvitetty varhaiskasvatuksen tai perinteisemmin päivähoidon maksuttomuutta lapsiperheille.

Idea on tuore ja tarjoaisi palveluissa porkkanan, jota muissa maakunnan kunnissa ei samassa laajuudessa ole tarjolla. Vaikka osin varhaiskasvatus on jo nyt osalle asiakkaistaan maksutonta, niin päivähoitomaksut ovat monelle perheistä muissakin kunnissa merkittävä kuluerä. Outokummussa maksut ovat jo nyt perhemyönteiset, joten kaupungin talous kestäisi myös kaikille tarjotun maksuttomuuden toteuttamisen.

Outokummussa kokeilu olisi myös neutraali yritysten suuntaan, sillä yksityisiä varhaiskasvatustoimijoita ei ole. Näin paikallisilta yrityksiltä ei vietäisi toimintaedellytyksiä.

Vastaavia rohkeita avauksia tarvitaan muuttohoukuttimiksi ja myös ennalta ehkäisemään poismuuttoa paikkakunnalta. Uusilla, muualla kokeilemattomilla keinoilla, on mahdollista onnistua, vaikka kokeiluilla olisikin hintalappunsa. Jotain kertoo, että kesällä muuttokampanjaa vauhditettiin tonttihuutokaupalla, jossa tontille ei ollut edes pohjahintaa. Tontti jäi myymättä eli pelkällä tonttien hinnan polkemisella ei uudisrakentamista Outokummussakaan vauhditeta.

Harmillisesti Outokummun hyvätkään palvelut eivät ole pystyneet toimimaan merkittävinä muuttohoukuttimina, joten tarve erottua selvästi muista kunnista on tarpeen. Huomioitavaa on, että Joensuun kasvualueet ovat tälläkin hetkellä jo kilometrien, jopa kymmenien kilometrien päässä kaupungin ydinkeskustasta. Välimatka Outokummusta lyhenee näin koko ajan, mutta vetovoimaisia houkuttimia tarvitaan tunnettuuden nostamiseksi.

Kommentoi

Hae sivuilta