Julkaistu 

Pääkirjoitus: Tulisijoista otettava uudenlainen vastuu

Erilaisten sääntöjen ja normien purkutalkoot ulottuivat vuodenvaihteessa pelastustoimen alaiseen nuohoukseen. Kesällä päättyvän siirtymäajan jälkeen ala on aiempaa vapaampi kilpailulle, kun entinen piirinuohousjärjestelmä puretaan.

Muutos siirtää nyt pelastuslaitosten tekemän nuohousyritysten kilpailuttamisen kuluttajien vastuulle. Samoin on selvää, että myös vastuu määräaikaisten nuohousten suorittamisesta jää entistä enemmän kotitalouksien omaan valvontaan.

Kun vastuu siirtyy nyt entistä enemmän kiinteistöjen omistajille, niin samalla voi kysyä, onko kaikki sääntelyn purkaminen tarpeen. Pelkona tulee olemaan, että paloturvallisuudessa otetaan tavallisia kansalaisia vastuuttamalla taka-askeleita. Tulipalojen tai tulisijoista aiheutuvien riskien lisääntyminen ei saa olla automaattinen seuraus. Riskiä lisää jo sekin, että aiemmin säännöllisten ja pakollisten palotarkastusten osalta rajauksia tehtiin jo aiemmin. Erikoisinta on, että valtio vetäytyy näissä pitkäaikaisten järjestelmien purkamisessa tiedotusvastuustaan. Luotetaan, että tiedotusvälineet kertovat ja ihmiset ottavat itse selville.

Sinällään tärkeän sääntelyn purkamisen haittoja on nähty jo taksialan vapauttamisessa. Kilpailun lisäämiseen tähtäävä muutos on lisännyt asiakkaiden epätietoisuutta ja valitettavasti myös hävittänyt osaltaan yritysten toimintaedellytyksiä.

Kommentoi

Hae sivuilta