Julkaistu 

Pääkirjoitus: Kummunkadun yllätys hoidettava kuntoon

Outokummun kaupungin Kummunkadun korjaus- ja kehittämishanke sai ikävää viestiä maaperän pilaantuneisuuden takia. Tiedossa on lisätyötä ja -kustannuksia muun muassa metalleja sisältävien maamassojen vaihdon takia.

Pilaantuneiden maiden kuljettaminen on iso ylimääräinen työ. Mittakaavaa voi hahmottaa siitä, että mikäli ikävimmät arviot pitävät paikkansa, Kummunkadun pohjalta joudutaan kuljettamaan pois maata jopa tuhat kuorma-autollista.

Euromääräisesti tiedossa voi olla jopa 1,4 miljoonan euron lisäkulu jo ennestään miljoonaluokan hankkeeksi tiedettyyn Kummunkadun remonttiin.

Kaupungin nykyisessä taloustilanteessa lisämääräraha on valtava. Hyvä puoli on, että tämän hetken tiedon mukaan pilaantuneet maa-ainekset voidaan käsitellä Outokummussa ja vielä sen takia uutta ylimääräistä lisälaskua ei ole tulossa kuljetuksista tai ulkopuolisista käsittelijöistä. Vaikka kaupungin talous on heikentynyt nopeasti, niin yllätyksenä tullutta puhdistustyötä ei voi lykätä. Se on vain hoidettava kuntoon! Vaihtoehtona ei voi olla kadun parannushankkeen vesittäminen, karsiminen tai lykkääminen. Digiväylän kautta kaupunki on saamassa pääkadun parannuksiin muhkean kehittämispotin myös Pohjois-Karjalan maakuntaliitolta. Avustusta odotettiin ja haettiin tuloksetta vuosia ennen sen hyväksymistä. Tätä kehittämisapua ei voida hukata hanketta lykkäämällä.

Lopulta ikävässäkin yllätyksessä on hyvää. Pilaantuneisuus paljastui hyvissä ajoin ja nyt puhdistustyöt voidaan suunnitella kunnolla. Kesken katu-urakan paljastuva miljoonaluokan lisälasku olisi ollut vielä ikävämpi yllätys.

Kommentoi

Hae sivuilta