Julkaistu 

Pääkirjoitus: Koulurauha syntyy muusta kuin rahasta

Outokummun kaupunginvaltuusto totesi maanantai-iltana, ettei kaupunki palkkaa erillistä koulurauha-asiamiestä. Aloitteessa esitetyn asiamiehen tarvetta tuskin kukaan kiistää, mutta vastuuta kiusaamisen ennaltaehkäisemisestä ei voida sälyttää yksittäisen viranhaltijan harteille.

Kiusaamisen ehkäiseminen on aivan jokaisen asia, ikään katsomatta. Valitettavasti kiusaaminen ei rajoitu vain kouluun, vaikka ikävä ilmiö näyttääkin periytyvän eteenpäin kouluissakin vuosikymmenestä ja sukupolvesta toiseen.

Tulevaisuuden vaara on, että nykyinen aikuistenkin välisen viestinnän ja mielipiteiden vaihdon sävyjen jyrkentyminen heijastuu yhä nuorempiin. Aika näyttää nostavan uudenlaista ja totuttua voimakkaampaa vastakkainasettelua. Varsinkin sosiaalisen median keskusteluissa omia näkökulmia ja huolia jyrätään jopa raivoamalla läpi niin maahanmuutosta, vanhustenhoidosta kuin monesta muusta yhteiskunnallisesta asiasta.

Kiusaamisen ennaltaehkäisyssä vahvin ja kantavin perusarvo on toisen ihmisen kunnioittaminen. Tämä aika ei tuota yhteisöllisyyden perusarvoa saa tuhota sen enempää lasten kuin aikuisten parissa.

Valtuustokeskustelussa esille nousi koulukuraattorin ja kouluterveydenhoitajan iso työkuorma. Kysymys koulurauhan turvaamisesta linkittyy osaltaan näihin tukipalveluihin ja niille annettuihin voimavaroihin. Ennaltaehkäisevä työ lähtee varmasti helpoiten liikkeelle, jos pienetkin vastoinkäymiset huomataan jo arjen keskeltä. Paha olo, niin kiusaajan kuin kiusatun, voi näkyä näissä kohtaamisissa, kun asioihin on vain aikaa paneutua.

Kommentoi

Hae sivuilta