Julkaistu 

Pääkirjoitus: Kulttuurikaupunki, haluttiin tai ei

Outokummun maine kulttuurikaupunkina sai jälleen viikonvaihteessa vahvistusta, kun Juuret-festivaali marssitti kovatasoisen esiintyjäkaartin lavalle.

Juuret järjestettiin nyt toista kertaa ja suunnitelmia lienee syksylle jo kolmatta Kaivos-festivaalia varten. Uudet tapahtumat ovat vahvistamassa hienosti Outokummun mainetta kulttuurikaupunkina.

Suuria yleisömassoja Juuret tai Kaivos-festivaali eivät ole vielä onnistuneet liikuttamaan. Kynnys nykytanssin tai nykymusiikin pariin on monelle paikalliselle tai lähiseudulla asuvalle vielä liian korkea, vaikka puitteet olisivat muutoin kotoisat. Harmillista on, että monella paikkakunnalla näistä tapahtumista otettaisiin kaikki mahdollinen huomio irti ja mukaan lähdettäisiin, koska ”kaikki muutkin siellä ovat”.

Seuraavaksi tarvitaankin aitoa yhteistyöhalua. Nämä uudet, taiteilijoiden itsensä työstä ja halusta syntyneet tapahtumat on otettava aidosti yhteisiksi. Mahdollisuuksia löytyy esimerkiksi siitä, että varsinaisen tapahtumaviikonvaihteen ohella taiteilijat voisivat tarjota oppilaitosyhteistyötä. Jo nyt Juuret-festivaaliin liittynyt työpaja toi vieraita kauempaakin koko tapahtumaviikoksi paikkakunnalle. Vastaavasti tapahtumien yhteyteen on löydettävissä myös kaupallista yhteistyötä paikallisille yrityksille, miksei myös yhdistyksille. Kysymys on lopulta siitä, halutaanko yhteistyötä ja nähdä paikkakunnan tapahtumat yhteisinä.

Suuria summia tai kuuta taivaalta hamuavia suunnitelmia ei edes tarvita. Vanha kaivos ja Outokumpu voivat herätä uudella tavalla eloon, kun käsissä on tällaisia valtteja. Asenne ratkaisee!

Kommentoi

Hae sivuilta