Julkaistu 

Pääkirjoitus: Kierrätysinnolle ainoa oikea vastaus

Outokumpulaiset ja polvijärveläiset ovat innostuneet muovipakkausten kierrätysajatuksesta niin paljon, että keräysmahdollisuuden saamisesta on tehty jopa aloitteita. Teollisuuden ja kaupan tuottajavastuusta syntynyt Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy yllätti laajentamalla nopealla tahdilla muovipakkausten keräysverkostoaan myös Outokumpuun ja Polvijärvelle.

Keräyspisteet helpottavat ihmisille tärkeäksi koettua kierrätystä, sillä aiemmin lähin piste oli Ylämyllyllä. Hienoa, että ihmisten kierrätysintoon on vastattu ainoalla oikealla tavalla, mahdollistamalla. Ymmärrys luonnonvarojen rajallisuudesta näyttää tarttuneen yhä useampaan ja kaikki hyötykäyttöön päätyvä jäte on osa laajempaa vastuuta myös tulevaisuudesta. Yhteisker­­­­­­äyspisteet on nyt syytä ottaa aktiiviseen käyttöön ja osoittaa niiden tarpeellisuus.

Myöhemmin Jätekukko Oy on mahdollistamassa muovipakkausten keräyksen myös outokumpulaisille kotitalouksille omaan pihaan tuotavilla keräysastioilla. Myös tyhjennyshinnat ovat järkevällä tasolla, mikä kertoo kiertotalouden merkityksen kasvusta.

Toki lopulta on muistettava tosiasia, että jätteitä kerätään täkäläisittäin edelleen uusiutumattomalla energialla toimivilla keräysautoilla. Eri jätelajien keräys vaatii lisää kuljetuksia tai yhä monipuolisempaa kuljetusmahdollisuutta samoilla pyörillä. Hyvä ja tehokaskin kierrätys voi lopulta olla ympäristölle rasite, jos tehostaminen tapahtuu ainoastaan kuluttajan kierrätysvalinnoissa ja jätekuormia kerätään yhä enemmän käyttäen fossiilisia polttoaineita.

Kommentoi

Hae sivuilta