Julkaistu 

Pääkirjoitus: Purettavaa jo jonoksi asti

Outokummun kaupunki joutuu lähivuosina keskittymään näillä näkymin mittaviin purkutalkoisiin rakentamisen sijaan. Käytöstä poistettavien kiinteistöjen listaan on päätymässä viimeisimpänä Kyykerin innovaatiokylätalo, jonka uusimuotoinen toiminta kantoi noin vajaan vuosikymmenen. Vuonna 1954 rakennetun entisen koulun kunto on päässyt tilanteeseen, jossa kalliista korjauksista huolimatta kunnollista ei välttämättä saada. Suurempi ongelma on, että kiinteistölle ei ole kaupungin silmissä juuri käyttöä. Näin korjauksia voidaan pitää kaupungin nykyisessä taloustilanteessa tarpeettomina, jopa tuhlauksena.

Purkukohteiden listalla ovat jo aiempaa perua ainakin entinen Kummun koulu sekä Pohjoisahon entinen koulukolossi. Isojen kohteiden purkaminen ei ole halpaa, mutta kaupunki ei ole myöskään lähtenyt aktiivisesti etsimään kiinteistöille jatkokäyttöä tai vaikkapa myymistä.

Käytöstä poistuvien tilojen ja rakennusten lista on tuskin vielä tässä lähitulevaisuudelta. Kaupungin tytäryhtiöt mukaan lukien vajaalla käytöllä olevaa kiinteistömassaa löytyy edelleen.

Kaupungin tulisi tehdä valmiiksi muutama vuosi sitten aloitettu eri kiinteistöjen tarpeen ja kehittämisen arviointi. Tässä yhteydessä olisi järkevää myös pohtia, onko kaikkien kiinteistöjen kohtalo vain jäädä rapistumaan ja odottamaan purkukoneita. Olisiko osalle kiinteistöistä omistajaksi haluavia muualla? Huomioitavaa on, että osa kohteista on sijainniltaan jopa liikepaikoilla. Käyttökelpoisen omaisuuden ränsistyttämällä tehtävä alasajo ei ole ainakaan ympäristön asukkaiden kannalta miellyttävin ratkaisu.

Kommentoi

Hae sivuilta