Julkaistu 

Pääkirjoitus: Kuntatalous jäämässä muiden armoille

Outokummun ja Polvijärven tuoreet tilinpäätökset viime vuodelta tuovat lohdullista viestiä, mutta enteilevät epävarmoja aikoja. Vaikka kumpikin kunnista pystyi ylijäämäiseen tulokseen, niin edessä on etukäteen laihalta näyttäviä vuosia.

Valtakunnallisen maakunta- ja sote-uudistuksen kariutuminen lisää epävarmuutta. Väliaikaiseksi ratkaisuksi etujoukossa Pohjois-Karjalassa tehty Siun sote muuttui samalla puolipysyväksi. Samalla yhä enemmän kuntien euroja on kiinni muiden hallinnoimissa palveluissa. Yllätyksiltä ei vältytä, siitä kertoo esimerkiksi maksuosuussekoilu, jossa yhtenä kärsijänä on Outokumpu. Tuskin kukaan takaa, että tämä oli viimeinen talousyllätys valtavan sote-koneiston osalta.

Polvijärvellä kunta on investoinut voimakkaasti ja parantanut palveluvarustusta. Kunnan vahva talouspuskuri kestää useita rajuja investointivuosia, mutta ulkopuolinen paine rasittaa silti.

Yksi näistä ulkopuolelta tulleista heikennyksistä oli viime vuonna tehty valtakunnallinen verotulojen takaisinperintä. Tämän takia niin Outokummussa kuin Polvijärvellä verotulot näyttivät lähes romahtavan edellisvuodesta. Kuntien väestörakenteen muutos tarkoittaa joka tapauksessa ohuempaa veropottia, jos tähän liitetään ennustettavuuden mahdottomuus, niin tien loppupää häviää sumuun.

Sote-uudistuksen lykkääntyminen ja poliittisten voimasuhteiden ennakoitu muutos valtakunnassa tarkoittaa myös lähivuosille suunnitellun valtionosuusuudistuksen lykkäystä. Kukaan ei takaa, että kuntien talous kantaa sen odottelua loputtomiin. Paine kasvaa juuri pienissä kunnissa.

Kommentoi

Hae sivuilta