Julkaistu 

Pääkirjoitus: Vahvalle löydettävä uudet eväät

Outokummun seudun teollisuuskylä Oy:n nelikymmenvuotista taival on menestystarina. Kaivostoiminnan rajallisuus ymmärrettiin ja korvaavia työpaikkoja sadoille vuorotyöhön tottuneille ammattilaisille käytiin etsimään Outokummussa ajoissa.

Valmiina mikään ei syntynyt. Puhutaan sitkeydestä ja rohkeudesta. Autotalleista lähteneistä yritysten aluista. Mutta tuloksena on Itä-Suomen mittakaavassa yksi suurimmista teollisuuskeskittymistä hienoine yritysten kasvutarinoineen.

On paikallishistorian kannalta hienoa, että nämä tarinat saatiin lopulta nyt koottua juhlavuonna kirjaksi. Teollisuuskylän työ on nimittäin historiansa suurimmassa murroksessa, josta on vaikea vielä ennustaa kymmenenkään vuoden päähän.

Alue- ja yritystukipolitiikan muutos on vienyt eväitä perinteiseltä teollisuuskyläyhtiöiden toiminnalta. Vain entisillä eväillä Outokummussakaan ei voida jatkaa, kun samaan aikaan esimerkiksi yritysten sijoittumispäätökset tehdään käytännössä yhä globaalimmassa mittakaavassa.

On selvä, että Outokummun on pystyttävä pitämään kiinni vahvasta teollisesta perinteestä. On oltava puolesta puhuja ja keskusteluyhteyden avaaja muun muassa yritysten toiminnan synergiaetujen nimissä. Siinä teollisuuskyläyhtiötä tarvitaan jatkossakin, mutta uusia toimintamalleja ja vahvoja onnistumisia tarvitaan tämän työn jatkamiseksi. Kaivostoiminnan mahdollinen paluu ensi vuosikymmenellä Outokumpuun olisi yksi tällainen siivittäjä. Myös nykyisten yritysten kasvu ruokkii taas mahdollisuuksia eteenpäin.

Kommentoi

Hae sivuilta