Julkaistu    |  Päivitetty 

Pääkirjoitus: Seutu muuttui pysyvästi 160 vuotta sitten

Viikonvaihteessa tulee kuluneeksi tasan 160 vuotta Höytiäisen odotettua hallitsemattomammasta järvenlaskusta. Nykymittapuullakin valtava ponnistus muutti seutua pysyvästi ja Polvijärvi kehittyi nopeasti järvenlaskun myötä.

Ympäristötietoiselle nykyihmiselle järven ekosysteemin horjuttaminen järeän mittaluokan muutoksella voi olla jopa kauhistus. Aika on kuitenkin muuttunut paljon siitä, kun se ainoa leipä oli oikeasti kiinni maanviljelyksessä. Ja vaikka pinnanlasku tapahtui suunnitelmista poikkeavasti, niin lopputulos oli lähellä alkuperäisiä suunnitelmia. Isolla vahingollakin oli siis onni puolellaan! Näin myöskään jälkipolville ei jäänyt jossiteltavaa, millaista alueen kehitys olisi ollut toisella tavalla toteutuneen järvenlaskun seurauksena.

Ainutlaatuinen ja ainutlaatuisen historian omaava järvi on juhlavuonna esillä hyvin. Järviyhdistys Pro Höytiäinen on kyennyt jo muutaman vuoden toiminta-aikanaan nostamaan selvästi järven tunnettuutta ja viemään eteenpäin tulevaisuustyötä vesistön sekä sen ympäristön turvaamiseksi.

Vastaavia vesistöjen puolesta puhujia tarvitaan lisää ja luontaista yhteistyötä voidaan synnyttää eri toimijoiden kesken. Onhan selvää, että puhtaissa luonnonvesissä on yksi maakunnan matkailun kärki. Myös yhä painokkaampi puhe ilmastonmuutoksesta, väestönkasvusta ja veden riittävyydestä maailmassa tarkoittaa, että suomalaiset järvet ovat oikea kansallisaarre. Todellinen herääminen tähän vaatii herättelijöitä, kun tunnetusti liian lähellä olevaa on vaikea huomata.

Kommentoi

Hae sivuilta