Julkaistu 

Pääkirjoitus: Ilkivallan kierteelle saatava järkevä loppu

Kesä näyttää herättäneen uudella tavalla erikoisen ilkivallan ja tuhoamisten sarjan Outokummussa. Täysin tavallisella järjellä selittämättömäksi jäävä ilkivalta on viime aikoina kohdistunut myös ihmisten koteihin yhteisen omaisuuden lisäksi.

Asuinrakennuksiin kohdistuvat ilkivallan teot kertovat, että tilanteessa ollaan veitsen terällä. Seuraukset voivat olla arvaamattomia, kun monelle ihmiselle pyhintä ympäristöä kohti hyökätään.

Syitä ilkivallalle on turha yrittää edes etsiä. Ymmärrystä tai selitystä ne eivät kaipaa, vaan idioottimaisten tekojen loppumista.

Jatkuva ilkivalta tuo valitettavasti mieleen muutama vuosi sitten Outokummussa vallalla olleen tahallaan sytytettyjen tulipalojen sarjan. Vaikka tuolloin kaikki teot eivät liittyneetkään toisiinsa, niin ne herättivät yleisesti huolta ja jopa pelkoa. Tuolloin suurimman vahingon muistomerkiksi jäi Asemakadun päähän tyhjä tontti, josta tahallaan sytytetty tulipalo vei mukanaan entisen liikekiinteistön.

Asioilla on tapana kärjistyä ja laajentua. Tämän takia täysin järjettömältä vaikuttavalle ilkivallan kierteelle on saatava piste. Vastuuta ei voida väistää sen enempää kodeissa kuin viranomaisissakaan.

Kolttosina pidettävistä tempauksista voi seurauksena olla pahimmillaan jopa uhka terveydelle tai hengelle. On hyvä muistaa, että nuorikaan lapsi ei pääse karkuun korvausvastuuta. Pahimmillaan aikuisiälläkin taloudellisena taakkana kulkeva hinta hölmöilystä on syytä tiedostaa. Moni unelma voi jäädä takaisinmaksun takia unelmaksi, vaikka toisen omaisuuden tai viranomaisten kunnioitusta ei kotona olisi osattu neuvoa.

Kommentoi

Hae sivuilta