Julkaistu 

Pääkirjoitus: Herättelyä tarpeettomasti tykillä

Ortodoksisissa seurakunnissa hätkähdettiin alkukesästä kirkon keskushallinnon kautta tulleen talous- ja kiinteistöselvityksen antia. Poikkeuksellisen raju raportti esittää itsenäisille seurakunnille luopumista niin useista kirkoista kuin monista muista kiinteistöistä.

Taipaleen seurakunnassa huomiota herättävimmät kohteet olivat Outokummun kirkko sekä vasta korjattu Säynelammen leirikeskus Polvijärvellä. Seurakunnassa ulkoa päin annettu lista herätti ymmärrettävästi pelkoa ja jopa tuohtumusta. Listan perusteella näyttää, että itsenäisten seurakuntien omaan toimintaan tai suunnitelmallisuuteen ei luoteta. 

Taipaleen seurakunta aikookin puolustaa omia kiinteistöjään, mikä ylimitoitetun kehityslistan tiimoilta onkin ainoa oikea ratkaisu.

Asiaa ei kuitenkaan voi sivuuttaa mielipahasta huolimatta olankohautuksella. Talous ja kiinteistöt ovat tulevaisuudessa yhdessä avainasemassa myös luterilaisissa seurakunnissa. Jäsenmäärän vähentyessä ja väestörakenteen muuttuessa myös arvorakennusten ylläpito vaikeutuu. Vaikka seurakuntien yhteisiä avustuksia voitaisiin hyödyntää perinnön ylläpitoon, niin avustuseuroille ottajia on jatkossakin paljon.

Seurakuntien perustyö on lopulta tärkeämpää kuin pelkkä kiinteistöjen omistajana ja ylläpitäjänä toimiminen. Ymmärrettävää on, että esimerkiksi päätös kirkosta luopumisesta sisältää kuitenkin valtavan arvolatauksen. Ennenkuulumatonta se ei kuitenkaan enää nykyisin ole, vaikka kukaan ei sitä toivoisi.

Kommentoi

Hae sivuilta