Julkaistu 

Pääkirjoitus: Ennakointia vielä kun hätä ei ole suurin

Outokumpu ja Polvijärvi järjestävät perjantaina toista kertaa kuntien elinvoimaan keskittyvän yhteisseminaarin. Tarvetta tulevaisuustyölle riittää, sillä Outokummun väkiluku painui selvästi tilastoja rumemman muuttotappion takia viime vuonna. Polvijärvellä Kylylahden kaivoksen toiminta-ajan loppu häämöttää ja sen vaikutukset tulevat näkymään paikkakunnalla.

Tämän vuoden seminaariteemana on markkinointi. Vaikka täällä tiedetään virtaa ja mahdollisuuksia löytyvän, niin jo Joensuuhun päästessä viesti tuntuu hukkuneen. Myönteiselle viestille paikkakunnista riittääkin tilaa, kun vain ääni saadaan kuulumaan. Markkinoinnissa kuntien yhteistyö on hyvästä. Voi myös kysyä, olisiko Joensuun ympäryskunnille syytä löytää nykyistä suurempi yhteistyö markkinoinnin osalta? Outokummun ja Polvijärven esimerkki on hyvä alku tästä.

On selvää, että pääkaupunkiseudun ympäryskunnista tuttu ilmiö toistuu myös Pohjois-Karjalassa. Kaikki eivät yksinkertaisesti mahdu tai tahdo asumaan Joensuun ydinkeskustan liepeille. Hyvien kulkuyhteyksien päässä on tarjolla paljon järkeviä vaihtoehtoja sopuisaan hintaan. Lopulta asuminen ja omiin elämän puitteisiin sijoittaminen on muutakin kuin arvonnousun odottamista. Sitä odottavalle valitettavasti ei nopeaa ratkaisua ole nähtävissä sen enempää Joensuussa kuin koko maakunnassakaan. Jos asumiseen kuluvissa euroissa säästää, niin euroja tuovaa sijoituskohdetta voi hakea muusta kuin omaan kotiin sijoittamisesta. Lopputuloksena voi olla tällöinkin sama euromäärä.

Kommentoi

Hae sivuilta