Julkaistu 

Pääkirjoitus: Maakuntapäivästä hyviä kokemuksia

Pohjois-Karjala juhli viikonvaihteessa toista kertaa omaa maakuntapäivää. Yhteisöllisyyttä korostava päivä näyttää jo tuoreellakin kokemuksella olevan vakiintumassa, kun kunnat, järjestöt ja yhteisöt ovat ottaneet päivän omakseen. Tämän näki myös Outokummun ja Polvijärven alueella, kun toimintaa oli lauantaille todella paljon. Kun tähän liitetään se, että samaan aikaan tapahtumia oli ympäri maakuntaa, niin tarjontaa oli yhdelle päivälle jopa liikaa.

Juhlan organisoijana olevan Pohjois-Karjalan maakuntaliiton on hyvä pohtia, voidaanko esimerkiksi tapahtumatukea laajentaa koskemaan vaikkapa juhlaviikonvaihdetta, miksei koko viikkoa yhden päivän sijaan. Tämä mahdollistaisi maakuntapäivän idean laajenemisen oikeasti maakunnalliseksi sekä madaltaisi kynnystä tutustua monin tavoin rikkaaseen Pohjois-Karjalaan.

Ilman selvää maakunnallisuuden hakemista vaarana on, että maakuntapäivä kuihtuu lopulta pienempien kylätapahtumien sarjaksi. Näin käy helposti, jos väkeä ei riitä isoja järjestelyjä vaativiinkaan tapahtumiin.

Outokummun teemana ollut lapsien ja perheiden huomiointi oli virkistävä lisä maakuntapäivään, mutta ei tuonut tutustujia mittavissa määrin lähikunnista.

Polvijärvelle maakuntapäivä toi oman merkittävän tunnustuksen. Anja Haarasen viime vuosien vapaaehtoistyö palkittiin yksinäisyyttä vähentävien tekojen joukosta. Tunnustus on hyvä muistutus siitä, että lopulta yhdenkin ihmisen työ kantaa pitkälle. Mitä kaikkea joukolla voidaankaan saada aikaan? Ikääntyvässä ja pitkien etäisyyksien maakunnassa yksinäisyys on huoli. Sen ehkäisemisessä on Anja Haaranen on tehnyt arjesta kumpuavaa vapaaehtoistyötä, josta riittää esimerkkinä kaikille.

Kommentoi

Hae sivuilta