Julkaistu 

Pääkirjoitus: Ennuste ei saa toteuttaa itseään

Alkuviikosta julkaistu Tilastokeskuksen valtakunnallinen väestöennuste maalaa synkkää kuvaa lähivuosikymmenille. Valtakunnallinen huoli väestökehityksestä alkaa lopulta Outokummun ja Polvijärven kokoisilta paikkakunnilta, jossa kaksi seuraavaa vuosikymmentä eivät lupaa hyvää.

Tilastokeskuksen tuoreen ennusteen mukaan vuonna 2040 outokumpulaisia on 5 108 ja polvijärveläisiä 3 275. Samaan aikaan työikäisten sukupolvet pienenevät ja vanhusväestön määrä lisääntyy.

Valtakunnalliset ennusteet ovat synkentyneet ja ennustavat jo 2030-luvun alussa koko Suomen väkiluvun kääntyvän laskuun.

On selvää, että ennusteen kuvaamalla kehityksellä tulevien vuosien alue- ja yrityspolitiikalla on ratkaiseva merkitys. Tavoite koko maan asuttuna pitämisestä karkaa, jos kunnat joutuvat järjestämään palvelut yhä pienemmälle joukolle ja todellisuudessa tämän kutistuvan joukon pitäisi palvelut veroin ja käyttömaksuin vielä kustantaa.

Outokummussa pitkän ajan ennustetta synkentää entisestään viime vuonna tilastoihin kirjattu, ennusteita suurempi väestötappio. Todellisuus voi näin olla parempi, mutta ilman paikallisia tai koko maata kattavia toimia parempaa voidaan vain toivoa.

Pohjois-Karjalan väkiluvuksi Tilastokeskus ennustaa 146 164 henkeä vuodelle 2040. Edellisessä, vuoden 2015 ennusteessa, vastaava luku oli 159 730 henkeä. Ennustetta on siis korjattu noin 13 600 hengellä alaspäin.

Ensiarvoista ennusteen horjuttamisessa tulee olemaan työllisyyden hoito. Maakunta on jo nyt jäänyt jälkeen valtakunnan tasosta ja vain merkittävä työllisyyden parantuminen voi korjata myös ennusteissa uumoiltua vääristymää vanhusväestön ja veroillaan palvelut kustantavien työikäisten määrän välillä.

Maakuntaliitto muistutti omassa kannanotossaan viisaasti, ettei väestöennusteita ole syytä kauhistella tai kaunistella, vaan ne on syytä ottaa päätöksenteossa huomioon ja niiden pohjalta on syytä toimia.

Kommentoi

Hae sivuilta