Julkaistu 

Pääkirjoitus: Seuratyökin tarvitsee innostajat

Yhä useampi yhdistys kärsii tekijäpulasta, joka pahimmillaan uhkaa myös näivettää seuraavan sukupolven työn. Näin on varsinkin urheiluseuroilla, jotka kamppailevat yhä pienenevistä ikäluokista koottavista nuorista harrastajista. Samalla ohjaajapulaan on etsitty monenlaisia ratkaisuja.

Yhtä esimerkkiä ovat näyttäneet perinteiset vahvat yleisurheiluseurat Outokummun Partio, Polvijärven Urheilijat sekä Liperin Taimi, jotka ovat viime vuodet tarjonneet nuorille tukea harrastukseen yhteisen ohjaajan kautta.

Polvijärvellä vasta järjestetty matalan kynnyksen koulutus ohjaajille on toinen hyvä esimerkki. Koulutuksessa muistutettiin, että lasten liikunnan on oltava hauskaa ja leikinomaista. Näin karsitaan luuloja, joissa valmentaja-titteliin tarvitaan valtava määrä fysiologian tai lajin tuntemusta. Läsnä oleva aikuinen voi helposti saada tuloksia ja innostusta aikaan. Lajin hienoudet ja vaatimukset eivät edes tarvitse olla säikäyttämässä uusia harrastajia pois.

Monet edellisiä ikäpolvia valmentaneet ja ohjanneet ovat tulleet tehtäviinsä omien lasten harrastusten kautta. Kun ikäluokat pienenevät, niin innostajiksi ja ohjaajiksi voidaan tarvita myös ulkopuolista tukea. Yhdistysten ja seurojen on hyvä etsiä luontevaa yhteistyötä varsinkin nuorisovalmennuksessa. Parhaimmillaan seurojen yhteistyö avaa uusille harrastajan aluille myös luontevan kattauksen muiden lajien ja seurojen toimintaan.

Seurojen kannalta yhä useamman innostaminen liikkumaan, ikään katsomatta, on myös lupaus siitä, että Outokumpukin tarvitsee urheilutalonsa laajennuksen ja Polvijärvi uuden urheilukenttänsä.

Kommentoi

Hae sivuilta