Julkaistu 

Pääkirjoitus: Lihavat vuodet jäivät vähiin

Outokummun myönteinen talouskehitys katkesi kuin veitsellä leikaten viime vuonna. Miljoonatason ylijäämät jäivät kerralla taakse ja nyt talouspuskuria yritetään pelastaa henkilöstösäästöillä. Yhteistoimintaneuvotteluissa puhutaan yli 20 henkilön vähentämistarpeesta, mutta vaihtoehtoina väläytellään myös lomautuksia sekä osa-aikaistamisia.
Luontevia tehtäväjakoja tuovia ratkaisuja on vielä löydettävissä, kun otetaan kaupungin lisäksi huomioon koko konserni useine tytäryhtiöineen. Silti euromääräisesti suurin palvelukokonaisuus, sote-palvelut, on annettu muiden hoitoon. Siihenkin tarvittavat eurot joudutaan nyt etsimään muualta.

Todellisuudessa Outokummunkaan taloustilanne ei ole niin synkkä kuin viime kuukausien tulosluvut kertovat. Verotulojen seuranta on ollut ongelmissa valtakunnallisesti verohallinnon tekemien muutosten takia. Tällä hetkellä näyttää, että osa kunnille tulevista normaaleista verotilityksistä laahaa ensi vuodelle. Ongelma on, että kukaan ei tällä hetkellä tiedä kuinka paljon veropotti on kokonaisuudessaan pienenemässä. Pieneneekö se lopullisesti?

Taloustyöryhmän uudelleen perustaminen on oikea merkki, että Outokumpu aikoo selättää taloudellisen kurimuksen. Näin toimittiin myös vuosikymmenen alkupuolella, kun euroissa hätä oli paljon suurempi. Valkoista lippua tai käsiä ei ole nostettu antautumisen merkiksi ylös. Outokumpu ei ole kuntana yksin taloushaasteen edessä. Väistämättä outokumpulaisten on kuitenkin varauduttava siihen, että rakenteelliset säästöt voivat myös tarkoittaa näkyviä leikkauksia tai supistuksia nykyisiin palveluihin. Silti on parempi, että päätökset tehdään Outokummussa. Vaihtoehtona kun on, että ne tekee joku muu, kuten kuntaliitostilanteissa on peloteltu.

Kommentoi

Hae sivuilta