Julkaistu 

Pääkirjoitus: Kaivoslain muutoksella tavoitellaan järkeä

Kansalaisaloitteesta lähtenyt kaivoslain uudistaminen on etenemässä eduskunnan käsittelyyn ja laista aiotaan korjata vuosikymmenen alussa uusitun lain valuvikoja.

Tärkein muutos on periaatteellinen. Nyt löydetyn malmivarannon ottaa omistukseensa löytäjä ja sen hyödyntäjä. Suhdanteille herkän alan maineriippa on kasvanut tälläkin vuosikymmenellä, kun useampia kaivoshankkeita on päättynyt taloudellisen ahdingon takia. Ympäristövahinkoriskien torjunta on jäänyt valtion ja veronmaksajien vastuulle, vaikka sitä ennen saatu hyöty on ollut yksityistä. Uuteen lakiin ollaankin tuomassa erillisen konkurssirahaston perustamista, joka mahdollistaisi ympäristöriskien hoidon kaivostoimijoilta kerätyn rahaston avulla.

Nähtäväksi jää, miten kansainvälisten yhtiöiden kiinnostus suomalaisiin malmivaroihin muuttuu ehtojen mahdollisesti tiukentuessa. On päivänselvää, että yhtiöt tulevat antamaan julkisuuteen lakimuutoksista kuvan siitä, että esimerkiksi verotuksen tiukkeneminen haittaa tulevien kaivoshankkeiden toteuttamista. Todellisuudessa maaperän rikkauksilla tulee olemaan arvonsa kaivoslain, nykyisen, tulevan tai sitä seuraavankin aikana.

Yleisen edun turvaaminen on lopulta myös suomalaisten suojaa. Suomalaisellekin kaivosteollisuudelle on mahdollista nähdä uusi aika valtion otettua haltuun Sotkamon Talvivaaran kaivoksen Terrafame-yhtiön kautta. Outokummussa, jos missä tiedetään mitä Outokumpu-yhtiön aikainen toiminta oli laajimmillaan. Vastuullisuutta on kannettu toiminnan loppumisesta huolimatta vuosikymmeniä. Kaikkien kaivosyhtiöiden osalta näin ei ole ollut.

Kommentoi

Hae sivuilta