Julkaistu 

Pääkirjoitus: Kunnat maarajasta huolimatta eri rannoilla

Outokumpu ja Polvijärvi varautuvat niukkaan talousvuoteen, mutta pidättäytyvät korottamasta kuntalaisten verotusta.

Outokumpu kivuloi tuloveron kanssa enemmän, kun alijäämät ovat nousseet miljoonaluokkaan ja säästöjä haetaan myös henkilöstökuluista.

Outokummussa tuloveron nosto mahdollisesti maakunnan kärkeen tai valtakunnan kärkijoukkoihin olisi ollut silti väärä viesti. Kaupungin on pystyttävä tarkastelemaan palveluja järkevästi tämän vuosikymmenen toisessa talouskurimuksessa. Päättäjät ymmärsivät korotuksista pidättäytyessään, että outokumpulaisetkaan eivät ole valmiita maksamaan palveluistaan jopa valtakunnan kovimpia hintoja.

Talouden kriisi on kuitenkin Outokummussa sellainen, että vain veroja nostamalla ratkaisu ei löydy kuin väliaikaisesti.

Polvijärvellä talous on kestänyt viime vuosien vauhdista huolimatta Outokumpua paremmin kylmän puhurin. Talouden puskuri on säilynyt, vaikka esimerkiksi investointiohjelma on ollut kunnianhimoinen. Verokorotuksille näyttää olevan hienoista painetta, mutta hätiköityjä ratkaisuja ei ole tarve tehdä kuntalaisten kukkaroiden kautta. Veroprosentti on edelleen maakunnan halvin.

Sote on kuitenkin nyt kunnille uhkatekijä, joka on vaarassa toteuttaa pahimpia pelkoja. Päätäntävalta palveluista on annettu yhteiseksi ja kauas oman kunnan päättäjistä. Samalla kyse on kuntien talouden suurimmista euroista. Siksi Siun soten talouden kunto häilyy harmina, johon voidaan vaikuttaa omin toimin niukasti.

Kommentoi

Hae sivuilta