Julkaistu 

Pääkirjoitus: Sysmäjärvi voi olla seuraava yhteinen kohde

Aitoa ja monelta kantilta katsovaa kiinnostusta järven tilaan. Niin voi tiivistää Sysmäjärven tiimoilta järjestetyn keskusteluillan antia.

Sysmäjärvi on monikasvoinen, mutta sen arvet näkyvät enemmän kuin monen muun vesistön osalta. Järvi muistetaan ennen muuta kaivoshistorian runtelusta, vaikka sitä ovat muuttaneet niin vedenlasku kuin ympäristön toiminta. Osa on ollut valmis jopa heittämään pyyhkeen kehään heinittyvän, puheissa umpeen kasvavan järven osalta.
Tilanne ei kuitenkaan ole näin synkkä.

Aiemmin vuotanut ja sittemmin korjattu pohjapato on hillinnyt vedenkorkeuden vaihtelua, ja vähentänyt kesäaikaista ruovikoitumista. Todellisuudessa työ on silti vasta alussa.

Keskusteluillan viesti oli selvä. Avustusrahaa kunnostuksiin löytyy, mutta työhön pitää tarttua järven ympäristössä. Viranomaisvoimin järveä ei tulla kunnostamaan.

Ensi vuonna toteutettava Sysmäjärven kunnostusselvitys antaa ehdotuksia mahdollisista korjauksista järven hyväksi. Jo ennen sitä yksituumaisuutta pelastustalkoisiin on lupa etsiä ja pohtia järven tilaa mahdollisimman laajan yhteisön ja erilaisten käyttäjäkuntien kannalta. Järven pelastustalkoot eivät saa luoda kuvaa sen museoimisesta tai rauhoittamisesta.

Maakunnan vesistöjen laatua kuvaavassa kartassa Sysmäjärven lisäksi lähialueella huomiota kaipaa myös Viinijärvi. Samalla tavoin myös siellä yksittäisten tekijöiden sijasta on löydyttävä myös halua yhteisiin ponnistuksiin järven tilan parantamiseksi.

Mallia viime vuosien järviyhteisön löytymisestä voi ottaa vaikka Höytiäisen eteen työnsä aloittaneesta Pro Höytiäisestä.

Kommentoi

Hae sivuilta