Julkaistu 

Pääkirjoitus: Vaikeneminen vie vain hukkaan

Peto-ongelma on kärjistynyt Outokummussa ja Polvijärvellä siinä määrin, että viime viikolla yksi susi lopetettiin viranomaisluvalla toistuvien pihavierailujen sekä useiden kotieläinvahinkojen takia viime viikolla.

Tätä ennen sutta tai paremminkin kahdestaan liikkuneita susia oli yritetty karkottaa useampaan kertaan. Kaikki voitava siis tehtiin ennen kuin häirikköyksilö lopetettiin. Ihmistä pelkäämättömästi pihoihin hakeutuva susi ei käyttäydy lajille tyypillisesti. Susikantaa yksittäisen ja vahinkoa aiheuttavan yksilön poisto ei vaaranna.

Oudointa tilanteessa on se, että susiongelman kärjistymisestä huolimatta asian ympärillä vallitsee hiljaisuus. Lukuisista havainnoista ja myös petovahingoista huolimatta susista ollaan hiljaa. Hiljaisuus on koskenut niin viranomaisia kuin alueen asukkaita. Vaikeneminen tuntuu kummalliselta aikana, jolloin tiedotuskanavia on enemmän kuin koskaan ja ihmisten vähäpätöisistäkin ongelmista ja huolista riittää naapurien kanssa jaettavaksi.

Ongelmasta ei saa vaieta, vaikka vastakkainasettelu susipolitiikan suunnista on kiristynyt äärimmilleen. Ongelman vähättely tai piilottelu ei sitä todellisuudessa poista. Huolestuttavaa on myös se, jos taustalla on ajatus jossa tietymättömissä ollutta sutta ei osata myöhemmin kaivatakaan. Susienkin aiheuttamat ongelmat on purettava ilman kansalaistottelemattomuutta. Pahimmillaan esimerkiksi susien salakaadot kärjistävät entisestään tilannetta, jossa ihmisten huoli ja pelko olisivat paljon tärkeämpi asia julkituotavaksi.

Kommentoi

Hae sivuilta