Julkaistu 

Pääkirjoitus: Katuremontin vaikein vaihe kohta ohi

Vuotta 2019 Outokummussa sävyttänyt Kummunkadun peruskorjaus- ja uudistusurakka on edennyt pitkältä tuntuvan odottelun jälkeen vaikeimman vaiheensa ylitse. Varsinaiset kadun alle jäävät kunnallistekniset työt ovat lähes valmiit ja itse katu on pian, yli puolen vuoden tauon jälkeen, ajettavissa päästä päähän.

Kauneusvirhe tulee toki siitä, että harras toive koko kadun asfaltoinnistakin ennen talvea jäi toteutumatta. Sorapintaisillakin osuuksilla selvitään hyvin talven yli maltilla ja asiallisella kunnossapidolla. Todellinen haaste tulee ainoastaan, jos talven säät jatkuvat lauhoina ja sateisina rikkoen jatkuvasti pintaa.

Kadun avaaminen liikennöitäväksi poistaa kuitenkin monta harmia, joista ovat kärsineet kaikki keskustassa liikkuneet, asioineet. Vähätellä ei edelleenkään voi myöskään keskustan alueen yrityksille tullutta haittaa, kun osaan siitä ei ole yksinkertaisesti annettu edes mahdollisuutta varautua.

On hyvä muistaa, että viivettä katukorjauksiin toi myös mittava pilaantuneiden maiden vaihtourakka, jonka laajuutta ei tiedetty alkuperäisiä suunnitelmia tehdessä.

Kerran kunnolla tehty työ tarkoittaa, että mahdollisten haitta-aine-epäilyjen takia katua ei tarvitse lähivuosina olla uudelleen avaamassa. Kaupunkilaisten kannalta harmillisinta on, että kulujen maksajaksi joutuvat kaikki outokumpulaiset verojen kautta. Näin siitäkin huolimatta, että nykytiedolla pilaantuneiksi katsottujen maiden alkuperä on osin luonnosta peräisin olevan mineraalirikkauden ansiota ja osin aikanaan kaivoshistoriaan liittyvän saastumisen seurausta.

Valtion osallistuminen koko Suomea hyödyttäneen kaivostoiminnan jälkihoitoon näyttää tässä kohti ikävän laimealta.

Kommentoi

Hae sivuilta