Julkaistu 

Pääkirjoitus: Siun sote -kortti kannattaa katsoa

Outokummun kaupunki ei tyydy Siun soten yllättäen kaupungille määräämään lisämaksuun. Sote-palveluista vastaavan kuntayhtymän karhukirjeen laillisuus on parhaillaan puntaroitavana Itä-Suomen hallinto-oikeudessa.

Lisämaksun tekee niin kaupungin kuin Siun soten kannalta kiusalliseksi se, että sen summa on muuttunut moneen kertaan ja täysin selviä perusteita yksittäiselle kunnalle annetulle ylimääräiselle maksulle ei ole saatu.

Outokummun kanssa maksun oikeellisuuden halusi selvittää Ilomantsin kunta. Hallinto-oikeuden määräyksellä kunnat joutuivat Siun soten maksun ainakin väliaikaisesti maksamaan ilman lopullista selvyyttä.

Osalle kunnista määrätty lisämaksu ja tulevalle vuodelle kaikille tulleet maksuosuuksien korotukset kertovat karua kieltä. Siun sote ei ole pystynyt järjestämään palveluja esimerkiksi outokumpulaisille niin edullisesti kuin entinen Joensuun ja Kontiolahden kanssa muodostettu yhteistoiminta-alue. Kyse on kaikille tarpeellisista palveluista, mutta säästöpuheista huolimatta näyttää, että sote-palveluiden todellista hintaa ei voida edelleenkään ennustaa tulevaisuudessakaan.

Valtakunnan tasolla sote-keskustelu on laimentunut niin, että uutta mallia voi olla vaikea edelleenkään saada pelastajaksi lähivuosina. Nykymuotoista kulujen kasvuvauhtia ei Pohjois-Karjalassa kestä minkään kunnan talous. Sen takia toiminnan tehokkuuden löytyminen on Siun sotessa yksinkertainen pakko. Vaarana on, että kustannussäästö haetaan vain henkilöstöstä ja pienempien paikkakuntien palveluja supistamalla. Tämän takia ylimalkaiset maksukorotusvaateet on syytä katsoa niin, että kustannuksille löytyvät oikeat perustelut.

Kommentoi

Hae sivuilta