Julkaistu 

Pääkirjoitus: Yhteisöllisyys saa olla joulun sanoma

Maailma myllertyy ympärillä monella tapaa. Tämän vuoden aikana tuota myllerrystä on riittänyt niin lähellä kuin maailmanlaajuisesti. Kiehunta on näkynyt poikkeuksellisen voimakkaana niin taloudellisesti kuin poliittisesti.

Voi vain toivoa, että joulun sanomasta nousisi jälleen elämään jotain sellaista, jonka varaan voidaan rakentaa.

Suomalainen joulu on ennen kaikkea kodin ja läheisten juhlaa, joka pysäyttää arjen.

Tänä jouluna on paikallaan muistaa, että monilta osin suomalaisessa joulussa on kaikki se, mikä on tärkeää. Maailman myllerryksen keskelläkin noihin arvoihin voi turvautua ja niistä löytyy olennainen. Yhden perheen tarinasta lähtee koko joulun vieton perinne.

Yhteisöllisyys on valtava voimavara, vaikka hetkittäin sen olemassaolo unohtuu yhä yksilökeskeisemmässä yhteiskunnassa. Outokummussa kaupunkilaisten yhteisöllisyydestä muistuttanut jouluruokailuperinne on ollut nyt jo useamman vuoden tauolla, mutta tilalle on syntynyt onneksi uutta. Uusi joulunavausperinne syntyi useiden eri toimijoiden tuella ja vähävaraisten perheiden lapsille järjestetty oma joululahjakeräyskin sai ihmiset liikkeelle.

Yhteisöllisen hyvän tekemiseen on tänäkin vuonna osallistunut moni lahjoituksilla tai talkootyöllä.

Hyväntekeväisyys mielletään liian usein jotenkin kaukaiseksi asiaksi. Hyvää voi tehdä myös lähellä. Joulussa ja joulun ajassa on kuitenkin jotain tenhoa, joka koskettaa ihmisiä. Sitä sanomaa voi olla ympäri vuoden.

Kommentoi

Hae sivuilta