Julkaistu 

Pääkirjoitus: Säästöt näkyvät nyt

Outokummun kaupunki pääsi paistattelemaan muutaman vuoden hyvän talouskehityksen kanssa viime vuosikymmenen puolivälissä. Käytännössä yhtä nopeasti talous päätyi tilaan, jossa säästöpaineet tulevat nyt nopeasti näkyviksi kaupunkilaisille.

Viime vuoden lopulla suurimman huolen nostivat koulun ryhmäkokojen kasvattaminen sekä monia aamuliikkujia palvelleiden aamu-uintien lopettaminen. Vuodenvaihteessa kohu ryöpsähti niin sanotun kylien asiointiliikenteen päättämisestä.

Samaan aikaan kaupunki korottaa muun muassa vesimaksujaan ja kaupungin tytäryhtiö Outokummun Energia sähkön siirtohintojaan.

Kaupunki kävi läpi myös yhteistoimintaneuvottelut, jotka tarkoittavat irtisanomisia ja myös määräaikaisten työntekijöiden ja sitä myöten työpaikkojen vähenemistä.

Investointilistalta kaupunginvaltuusto pyyhki pois jo kertaalleen luvatun urheilutalon laajennuksen.

Kaupungin talouden tiukkeneminen tuli myrskynä ja ilmeisen yllätyksenä kaikille. Tosi asia on silti, että pelkällä säästökuurilla kaupunkia ei voida kehittää ja pitää kiinni strategiaankin kirjatusta asukkaiden pitovoimasta. Nyt kaupunkilaisille taloustoimet näyttävät käsijarrun pohjaan vetämiseltä.

Valtuustotyössä talouden pelastamiseksi on nähty lähinnä verojen korotukset. Ratkaisuna se on itsestään selvin. Kaupunkilaisten on lupa odottaa Outokumpuun perustetulta taloustyöryhmältä myös rohkeampia ratkaisuja. Konsulttiapua ostavan ryhmän on päästävä pohtimaan myös palvelujen kehittämistä, jossa esimerkiksi palvelujen yhdistäminen tai uudelleen järjestely voivat todellisuudessa parantaa palvelua niiden leikkaamisten sijaan.

Myös jo valtuustossa ääneen mainittu kaupungin omaisuuden myynti on otettava paljon vakavammin huomioon kuin vuonna 2016, jolloin päättäjät tyrmäsivät sähköyhtiön kaupan.

Kommentoi

Hae sivuilta