Julkaistu 

Pääkirjoitus: Teillä väärä suunta turvallisuudessa

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen vuositilastot kertovat myönteistä viestiä turvallisuudesta viime vuodelta. Kaikkineen pelastuslaitoksen tehtävät vähenivät ja arjen turvallisuus näyttää monista uhkakuvista huolimatta lohdullisilta. Tilasto paljastaa kuitenkin yhden huolestuttavan piirteen. Tieliikenteeseen hyvä kehitys ei ulotu. Liikenneturmia tapahtui viime vuonna edellisvuosia enemmän. Osa onnettomuuksista vielä hyvinkin vakavia ja jopa useita kuolonuhreja vaatineita.

Tieliikenteen turvallisuus koskettaa jokaista ihmistä, sillä jokainen on mukana liikkuipa sitten jalan tai autolla. Siksi vastuuta liikenneturvallisuuden parantamisesta voi vaatia jokaiselta.

Huonompaan suuntaan kääntyneen tilaston takaa voi yrittää hakea syitä. Nykyisen laajuinen tiestön ylläpito ei kaikissa tilanteissa kykene vastaamaan yhä nopeammin muuttuviin sääolosuhteisiin. Pohjois-Karjalankin tiestön rapautuvasta kunnosta on puhuttu jo vuosikymmen ja voi vain toivoa, että sen lopulliseksi syyksi vakaviakaan turmia ei voida laskea.

Suurin syy rumista onnettomuusluvuista löytyy silti tiellä liikkujien omista asenteista ja sen takia turvallisuuden lisääminen on lopulta yksinkertaista. Esimerkiksi keliin mukautettu ajonopeus, turhien riskien välttäminen, ennakointi ja toisten huomioon ottaminen liikenteessä ovat ensisijaisia asioita, joihin jokainen tiellä liikkuja voi vaikuttaa. Myöskään nykyajoneuvojen tarjoaman tekniikan ja ajoavusteiden luomaan turvaan ei voi yksin tuudittautua. Vastuu turvallisesta liikkumisesta on lopulta aina ajoneuvon kuljettajalla.

Kommentoi

Hae sivuilta