Julkaistu 

Pääkirjoitus: Itsepalvelu täydentää kirjastoakin

Outokummun kirjastopalvelut täydentyivät vuodenvaihteessa uuden itsepalvelukirjaston myötä. Sopimuksen tehneillä asiakkailla on mahdollisuus tutustua ja lainata kirjaston aineistoa varsinaisten palveluaikojen ulkopuolella. Palvelu on merkittävä lisä muun muassa vuorotyötä tekeville tai muuten arkensa aikataulujen kanssa painiville.

Ensimmäisten päivien kokemusten perusteella palvelulle on ollut tilausta ja itsepalvelusopimuksia on tehty jo yli sadan asiakkaan kanssa.

Itsepalvelukirjasto täydentää kirjastopalveluita, mutta ei tule korvaamaan ihmistyötä. Yhtä matkaa itsepalvelukirjaston toiminnan käynnistymisen aikaan Outokummun kaupunki on halukas neuvottelemaan seudullisen kirjastopalvelusopimuksen ehdot uudelleen. On hyvä ymmärtää, että varsinaisten kirjastopalvelujen alasajosta ei silti ole kysymys.

Toivoa sopii, että uuden itsepalvelun vastuu yhteisen palvelun toimivuudelle ymmärretään. Kun kirjaston tilat ovat sopimuksella avoimena käyttöön, niin vastuu on jokaisella käyttäjällä. Valitettava esimerkki ilkivallan seurauksista on nähty itsepalveluperiaatteella Outokummussa toimineista kaupungin tarjoamista pesulapalveluista. Jatkuvat häiriöt supistivat lopulta käyttömahdollisuudet virka-aikaan. Kirjaston ollessa kyseessä mahdollinen ilkivalta tai väärinkäytökset voivat halvaannuttaa toiminnan myös kirjaston varsinaisilla aukioloajoilla.

Vastaavaa itsepalvelumahdollisuutta on lupailtu myös urheilutalon remontin yhteydessä kuntosalipalveluihin. Oletettavasti kuntoilupalveluiden vapaampi käyttö kiinnostaa samalla tavalla.

Kommentoi

Hae sivuilta