Julkaistu 

Pääkirjoitus: Yhteistuumista voi syntyä paljon hyvää

Polvijärven Martonvaaran kyläyhdistys päätti hakea lisää virtaa toimintaansa kylien välisestä yhteistyöstä. Kumppaneita löytyi naapurista Ruvaslahdelta ja Lipasvaarasta. Järjestely toi jo viime vuodelle mukanaan lisää toimintaa ja helpotti myös Martonvaaran kyläaktiivien työtä.

Malli ei ole täysin uusi, mutta todennäköisesti lähivuosina yleistyvä. Vaikka sitä on haikea tunnustaa, niin kylien voimavarat vähenevät. Monet Outokummun ja Polvijärvenkin kylistä ovat hiljentyneet ja asukasmäärät ovat painuneet. Samaan aikaan asukkaiden keski-ikä nousee monella kylällä. Iso ponnistus voi olla sekä saada pidettyä kyläyhdistykset toimivina että saada mahdollisuus yhteisöä auttaviin tapahtumiin ja palveluihin.

Kylien yhteisestä tekemisestä hyötyvät lopulta kaikki. Talkootyö tuttujen kesken kun tapaa olla molemminpuolista ja esimerkiksi yleisötapahtumien järjestäminen on helpompaa, kun tiedossa on mahdollisesti satoja kävijöitä oman kylän väen lisäksi.

Entiset kylärajat haalenevat muutenkin. Haasteet ovat kyläkoulujen jälkeisen ajan jälkeen kovin tutut ja yhteiset valtaosalla maaseutupitäjien kylistä läpi Suomen. Tarvetta kyläkohtaiselle nurkkakuntaisuudelle ei taatusti enää ole ainakaan erilaisten lähtökohtien takia. Tietoa ja käsipareja jakamalla vireyttä ja uutta voimaa voidaan tartuttaa myös naapuriin. Hyvä tapaa kantaa hyvää myös takaisin!

Myös kesäasukkaiden ottaminen mukaan kylän kehittämiseen ja kyläyhteisöön tulee yhä tärkeämmäksi. Vaikka vapaa-ajan viettoon tullessa tuskin työleirille mielitään, niin jokainen kannattaa toivottaa avosylin vastaan oman kylän avuksi tekemiseen.

Kommentoi

Hae sivuilta