Julkaistu 

Pääkirjoitus: Oikukkaisiinkin talviin varauduttava

Helmikuun puolivälissä näyttää, että talvesta tuli poikkeuksellisen lauha. Liukkaat pääkallokelit ovat seuranneet toinen toistaan vuodenvaihteen molemmin puolin. Tavalliset pakkaskelit ovat vaihtuneet tänä talvena pitkiin lämpöjaksoihin ja pakkaspäivien lumisateet vedeksi ja rännäksi. Mikäli vastaavat säät yleistyvät, niin se asettaa uusia haasteita myös tienpidolle. Esimerkiksi Polvijärvellä Ruvaslahdentiellä on sattunut viime viikkoina useampi ulosajo, joista on kuitenkin selvitty onneksi ilman vakavia henkilövahinkoja. Vaikka vastuu ajoneuvosta ja turvallisesta ajamisesta on aina kuljettajalla, niin useamman onnettomuuden kasautuminen kertoo myös surkeista olosuhteista. Olettaa nimittäin sopii, että kylätietä harva ajaa ensimmäistä kertaa.

Perinteinen talvikunnossapito aurauksineen ei vain riitä tällaisena talvena. Jopa muutamissa tunneissa lauhtuva sää ja lumisen tien hetkessä jääkentäksi muuttavat vesisateet on pystyttävä ennakoimaan entistä paremmin. Viime kuukausien suistumisonnettomuudet kertovat ikävää viestiä siitä, että tässä ei ole onnistuttu.
Jos lauhat ja säiltään nopeasti muuttuvat talvet yleistyvät ilmastonmuutoksen takia, paikallistason tietoa on pystyttävä hyödyntämään tienpidossa nykyistä paremmin. Myös julkisesti kuvaa välittävät kelikamerat on keskitetty suurempien teiden varsille, joiden olosuhteet eivät vastaa koko tieverkkoa.

Hiekan ja murskeen kylväminen liukkauden torjunnassa asettaa uuden velvoitteen myös kevään puhdistustöille. Jo nyt kaupungeissa keväisin ilmanlaatu on paikoitellen huono hiekoituksesta aiheutuvan pölyn takia. Varsinkin hengityselinsairaille hiekoituksen nopea poisto keväällä tulee olemaan ensiarvoisen tärkeä asia.

Kommentoi

Hae sivuilta